Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η έκθεση "Εκτός Χρόνου, Εντός Ορίων: Άρης Κωνσταντινίδης" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Η δεύτερη έκθεση που είδα επισκεπτόμενος για πρώτη φορά το αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων ήταν αυτή σχετικά με τον αρχιτέκτονα του κτιρίου, τον Άρη Κωνσταντινίδη.

Ο Άρης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Βαρβάκειο Πρακτικό Λύκειο και στην Technische Hochschule του Μονάχου. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής, περίπτερα για έκθεση στη Θεσσαλονίκη, τα αποδυτήρια για τους ηθοποιούς στην Επίδαυρο και περίπτερα αναμονής στην Ήπειρο. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και ανακηρύχτηκε Ανεπιστέλλον Μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου. Πέθανε το 1993.

Το κτίριο που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων θεμελιώθηκε το 1963, ολοκληρώθηκε το 1966 και εγκαινιάστηκε το 1970. Θεωρείται από τους ειδικούς ως το καλύτερο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη. 

Στην έκθεση συναντούμε φωτογραφίες από διάφορα κτίρια που κατασκεύασε ο Κωνσταντινίδης ανά την ελληνική επικράτεια (το περίπτερο αναμονής στην Κόνιτσα, το καφέ ΟΑΣΗ στα Γιάννενα, το μοτέλ ΞΕΝΙΑ στην Ηγουμενίτσα κα) σχέδια και σημειώσεις για το κτιρίου του μουσείου, τα επίσημα κρατικά έγγραφα για την ανέγερση του κτηρίου (έγγραφα, συμβόλαια κτλ) καθώς και βιβλία σχετικά με το έργο του αρχιτέκτονα. Τέλος, παρουσιάζονται φωτογραφίες μουσείων στον ελλαδικό χώρο.

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ
Διαβάστε για τον Άρη Κωνσταντινίδη Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.