Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η προτομή του Γεώργιου Ριζάρη στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών

Η προτομή του Γεώργιου Ριζάρη βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ορθόδοξου ναού του αγίου Γεωργίου στο κέντρο των Αθηνών, εκεί που λειτουργούσε η Ριζάρειος Ιερατική Σχολή. Μερικά μέτρα παραδίπλα βρίσκεται το ξενοδοχείο Hilton ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται το πάρκο Ριζάρη.

Μερικά λόγια για τον Γεώργιο Ριζάρη

Ο Γεώργιος Ριζάρης καταγόταν από το Μονοδέντρι του Ζαγορίου, στην περιοχή της Ηπείρου. Γεννήθηκε το 1769 και ασχολήθηκε μαζί με τον αδερφό του Μάνθο με το εμπόριο. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη περιουσία. Έγιναν μέλη της Φιλικής Εταιρείας της οποίας τους σκοπούς ενίσχυσαν οικονομικά. Πέθανε το 1846. Μέσω του κληροδοτήματος του δημιουργήθηκε στην Αθήνα η Εκκλησιαστική Ακαδημία η οποία έκτοτε φέρει το όνομα του (Ριζάρειος). Στις μέρες μας έχει μεταφερθεί στο Χαλάνδρι.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μεταλλική προτομή. Ο Ριζάρης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Έχει πυκνά μαλλιά και φοράει πουκάμισο, παπιγιόν και παλτό. Στην βάση αναγράφονται τα λόγια:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΑΡΗΣ
1769 - 1841

ενώ στα πλάγια της προτομής αναγράφονται τα εξής αποσπάσματα από την αλληλογραφία μεταξύ Αδαμάντιου Κοραή και Γεώργιου Ριζάρη:

Γ. ΡΙΖΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΝ
...Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΜΑΝΘΟΣ
ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΕΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΑΦΗΣΩΜΕ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ ΠΡΟΣ Γ. ΡΙΖΑΡΗΝ
...ΜΗΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙΣ ΦΙΛΕ
ΟΤΙ ΩΦΕΛΩΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΩΦΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗΝ
(ΖΑΓΟΡΙ) ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΤΩ ΟΝΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ
ΕΙΣ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η προτομή είναι έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη.  Τοποθετήθηκε το 1994.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.