Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η προτομή του Διονύση Κόκκινου στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών

Η προτομή του Διονύση Κόκκινου βρίσκεται στο παρκάκι της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο πίσω μέρος του νεοκκλασικού κτιρίου. Ο Διονύσιος Κόκκινος καταγόταν από τον Πύργο της Ηλείας. Γεννήθηκε το 1884 και πέθανε το 1967. Χρημάτισε διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης (γι' αυτό τον λόγο τοποθετήθηκε και η προτομή του στον συγκεκριμένο χώρο) και υπήρξε ιστορικός και λογοτέχνης.

Όσον αφορά το έργο, πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή. Ο Κόκκινος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Φοράει γραβάτα, πουκάμισο και σακάκι. Το κεφάλι του είναι τελείως φαλακρό. Στην πρόσοψη της βάσης είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ
1884 - 1967

Στα σδυο πλαϊνά της βάσης αναγράφονται πληροφορίες για το έτος ανέγερσης και για το όνομα του δημιουργού αντίστοιχα:

Εστήθη επί Δημαρχίας
του φιλότεχνου και ανα
μορφωτού των Αθηνών
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ν. ΡΙΤΣΟΥ
Δημάρχου Αθηναίων

και

Β. ΓΕΡΜΕΝΗΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ

Το έργο λοιπόν κατασκευάστηκε από τον Βασίλειο Γερμενή. Όσον αφορά τη χρονολογία, την βρίσκουμε προσεγγιστικά. Ο Δημήτριος Ρίτσος υπήρξε Δήμαρχος των Αθηνών από το 1967 μέχρι και το 1974. Πρόκειται βεβαίως για την περίοδο της Δικτατορίας. Επομένως υπολογίζουμε ότι η προτομή στήθηκε μέσα σε εκείνη την επταετία.

Θέλω να σταθώ λίγο στα χαραγμένα λόγια τα σχετικά με την ημερομηνία ανέγερσης. Πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα δουλικότητας που υποδηλώνεται με τα κεφαλαία γράμματα του ονόματος του δημάρχου όταν τα υπόλοιπα γράφονται με μικρά καθώς και με τους χαρακτηρισμούς "φιλότεχνος" και "αναμορφωτής". Ακόμα κι αν ίσχυαν, ουδείς φιλότεχνος δεν θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο το όνομα του. Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τούτα τα λόγια γράφτηκαν για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία του διορισμένου από την χούντα δημάρχου. Πράγματι, εξαιρετικό δείγμα δουλικότητας και κολακείας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.