Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η προτομή του Γιοσέφ Ελιγιά στα Ιωάννινα

Η προτομή του ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά βρίσκεται στο Άλσος των ποιητών στην πόλη των Ιωαννίνων. Τούτο το άλσος βρίσκεται μερικά μέτρα βόρεια του γηπέδου των Ζωσιμάδων.

Όσον αφορά τον Γιοσέφ Ελιγιά, ήταν Γιαννιώτης εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1901. Ασχολήθηκε με την ποίηση αλλά και με την μελέτη εβραϊκών κειμένων συνεργαζόμενος με περιοδικά όπως ο "Νουμάς" και η "Νέα Εστία". Εργάστηκε ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας σε ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών αλλά και στο δημόσιο σχολείο του Κικλίς. Τελείωσε τη ζωή του στα 1931 στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" των Αθηνών καταβεβλημένος από τη νόσο του τύφου.

Όσον αφορά το έργο, πρόκειται για μια μεταλλική προτομή έργο του γλύπτη Νικόλα. κατασκευάστηκε το 1966. Ο ποιητής αποδίδεται βεβαίως σε νεαρή ηλικία.Έχει μουστάκι και πυκνά, κοντά μαλλιά. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην βάση της προτομής είναι εντοιχισμένη μια μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια: 

ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ (1901 - 1931)
Ψευδώνυμο του Ιωσήφ ηλία Κοτοπούλια
Ποιητής - Μεταφραστής

Νικόλας 1966

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε χαραγμένη την υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

Νικόλας
γλύπτης
1966

Τέλος, το όνομα του ποιητή έχει δοθεί σε κεντρικό δρόμο της πόλης των Ιωαννίνων. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.