Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο ανδριάντας του Γεώργιου Παπανικολάου στη Χαλκίδα

Ο ανδριάντας του μεγάλου Ευβοιώτη (γεννήθηκε στην Κύμη) γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου καλωσορίζει τους επισκέπτες του νησιού της Εύβοιας μιας και είναι τοποθετημένος στην βοιωτική ακτή λίγα μέτρα πριν την γέφυρα που συνδέει το νησί με τη Στερεά Ελλάδα.

Ο ανδριάντας είναι κατασκευασμένος από ορείχαλκο και είναι υπερμεγέθης. Κατασκευαστές του είναι οι γλύπτες Γεώργιος Μέγκουλας και Γεώργιος Ρέτσας. Ο επιστήμονας Γεώργιος Παπανικολάου αποδίδεται σε ώριμη ηλικία. Έχει φαλάκρα με ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής. Έχει μουστάκι και φοράει γραβάτα, πουκάμισο, σακάκι και παντελόνι. Το αριστερό του χέρι ακουμπάει προς τα πίσω (σε μια πραγματικά ατυχή στιγμή για τον καλλιτέχνη) πάνω σε έναν πάγκο στον οποίο βρίσκεται ένα μικροσκόπιο - σαφής αναφορά στο ερευνητικό έργο του προσώπου. 

Στην πρόσοψη του βαθμιδωτού βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
1883 - 1962

Πίσω από τον ανδριάντα στέκει τοίχος στον οποίο είναι εντοιχισμένες δυο πλάκες. Σε αυτές τις πλάκες αναγράφονται αντιστοίχως τα παρακάτω λόγια:

ΖΩ ΔΙΑ ΝΑ 
ΥΠΗΡΕΤΩ
ΤΗΝ ΖΩΗΝ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ 
ΤΟ ΕΤΟΣ 2002
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΗΣ Τ.Ε.Δ.Κ. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΟΣ
ΧΑΡ. ΜΑΝΙΑΤΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΓΛΥΠΤΕΣ
ΓΕΩΡ. ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡ. ΡΕΤΣΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.