Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η προτομή του Εδουάρδου Σάουμπερτ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Ο Εδουάρδος Σάουμπερτ (πρόκειται για εξελληνισμένη μορφή του  γερμανικού Eduard Schaubert) υπήρξε αρχιτέκτονας ο οποίος έζησε το πρώτο μισό 18ου αιώνα. Ήταν εκείνος που μαζί με τον Έλληνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη εκπόνησε το πολεοδομικό σχέδιο των Αθηνών και του Πειραιά.

Η προτομή του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και δημιουργός της είναι ο γλύπτης Φάνης Σακελλαρίου (ο ίδιος κατασκεύασε και την προτομή του Κλεάνθη που βρίσκεται στον ίδιο χώρο). Ο Schaubert αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Έχει πυκνά, μακριά μαλλιά, μικρό μουστάκι και είναι ντυμένος με ευρωπαϊκή ενδυμασία.

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ
ΣΑΟΥΜΠΕΡΤ

Στην αριστερή πλευρά του βάθρου είναι χαραγμένο το όνομα του γλύπτη

ΓΛΥΠΤΗΣ
Φ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Το όνομα του γλύπτη το εντοπίζουμε χαραγμένο επίσης και πάνω στην προτομή:

Φ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Δεν αναφέρεται πουθενά έτος κατασκευής και τοποθέτησης. Η Αντωνοπούλου στην εργασία της υποθέτει πως τοποθετήθηκε γύρω στο 1973 διότι εκείνη την εποχή κατασκευάστηκε και η προτομή του Κλενάνθη από τον ίδιο γλύπτη επομένως ίσως ήταν κάποια μορφή παραγγελίας που περιελάμβανε τις προτομές των δυο αρχιτεκτόνων.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1864 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.