Ο Αλί - Πασάς αναμφισβήτητα υπήρξε μια από τις πλέον σημαντικές μορφές στον ελληνικό χώρο κατά την διάρκεια των αρχών του 18ου αιώνα. Κατά την τυραννική εξουσία του τα Ιωάννινα μετατράπηκαν σε οικονομικό και πολιτικό κέντρο με επιρροή που έφτανε μέχρι την Κοζάνη, τη Θεσσαλία και τη Λιβαδειά.
Ο τάφος αυτού του ανθρώπου που άθελα του βοήθησε τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία βρισκόταν μέχρι και τις μέρες μου στο Ιτς Καλέ των Ιωαννίνων. Το ακέφαλο του σώμα (το κεφάλι του στάλθηκε στην Πόλη) θάφτηκε πλάι στο Φετιχιέ Τζαμί. Οι πηγές λένε ότι κάποτε ο τάφος καλύπτονταν από περίτεχνο κιγκλίδωμα. Στις μέρες μου αυτό δεν υπήρχε αλλά είχε αντικατασταθεί από ένα άλλο νεότερης κατασκευής. Το πρώτο κιγκλίδωμα λένε ότι χάθηκε στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, κάπου δηλαδή στη δεκαετία του 1940.
Αυτό που αντίκρισα όταν έφτασα στο Ιτς Καλέ είναι ένας περίβολος ουσιαστικά με τρεις πέτρες ύψος και δυο πέτρες πάχος. Τρία σκαλοπάτια οδηγούν πάνω στον τάφο τον οποίο σκεπάζει το σύγχρονο μεταλλικό κιγκλίδωμα.
Δεν υπάρχει καμιά πλάκα που να αναφέρει το όνομα του θαμμένου προσώπου. Ο επισκέπτης ενημερώνεται από την τουριστική πινακίδα η οποία στέκει μερικά μέτρα παραπέρα. Λέγεται ότι παλαιότερα ο χώρος λειτουργούσε ως τόπος προσκυνήματος κυρίως για Αλβανούς επισκέπτες των Ιωαννίνων. Σήμερα πρόκειται μάλλον για ένα μνημείο που κατά τα άλλα έχει παραδοθεί στη λήθη. Μια λήθη που αξίζει στους ανθρώπους που κυβέρνησαν τυραννικά.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.