Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια

Η επίσκεψη μου στα στενά των Δερβενακίων ήταν κάτι ως εκπλήρωση ενός καθήκοντος. Ξεπερνώντας όλα τα σχετικά περί απόδοσης τιμών και τα λοιπά, έρχομαι στο κυρίως θέμα: ήθελα να δω τη διάταξη του χώρου όπου η στρατιά του Δράμαλη δέχτηκε ένα χτύπημα τόσο αποφασιστικό που σχεδόν αποδεκατίστηκε. Ήθελα να αντικρίσω τα ίδια εκείνα βουνά που αντίκρισε και ο Νικηταράς λίγο πριν ορμήσει προς το όνειρο της ελευθερίας.

Έφτασα στα Δερβενάκια τέλη Οκτώβρη του 2013. Ήμουν θεωρητικά ναύτης ακόμα αλλά σε άδεια απολύσεως. Αυτό που αντίκρισα από τον άγιο Σώστη ήταν ένας λάκκος θανάτου. Πράγματι, δεν υπάρχει δυνατότητα φυγής από εκεί πέρα και ήταν ευτύχημα για τους Τούρκους το γεγονός ότι κάμποσοι από δαύτους (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Δράμαλης) μπόρεσαν να σωθούν. Λοιπόν, πάνω στα Δερβενάκια, πολύ κοντά στην εκκλησιά του αη - Σώστη βρίσκεται ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Του ανθρώπου αξίζει και δικαιούται το μεγαλύτερο μερτικό στις δάφνες εκείνου του θριάμβου.

Έρχομαι στην περιγραφή του έργου. Πρόκειται για μαρμάρινη κατασκευή η οποία εδράζεται πάνω σε επίσης μαρμάρινο βάθρο, ύψους περίπου πέντε μέτρων. Είναι τόσο ψηλό που φαίνεται από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Ο Κολοκοτρώνης απεικονίζεται τη στιγμή της μάχης. Φοράει φουστανέλα, πουκάμισο, γιλέκο, τσαρούχια και την χαρακτηριστική αγγλική του περικεφαλαία. Το δεξί του χέρι είναι έτοιμο να αφαιρέσει την πιστόλα από τη μέση του.

Πάνω στο βάθρο υπάρχουν ανάγλυφα τρία στεφάνια δάφνης μέσα στα οποία είναι γραμμένα αντιστοίχως τα λόγια:

ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

ΓΡΑΝΑ - 
ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ

ΣΑΡΑΒΑΛΙ
ΠΑΤΡΑ

Στην πρόσοψη αναγράφονται τα λόγια:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΟΙ ΜΠΕΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΟΙ ΑΓΑΔΕΣ
ΣΤΑ ΝΤΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΚΟΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΟΡΜΙΑ ΔΗΧΩΣ ΚΕΦΑΛΙΑ
ΣΤΡΩΜΑ ΕΙΧΑΝΕ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΓΗΣ ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΟΣ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ
ΚΙ ΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ
"ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ"

Γλύπτης του έργου είναι ο Γεώργιος Δημητριάδης ο Αθηναίος. Δεν γνωρίζω το έτος τοποθέτησης.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.