Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Το γλυπτό "Μνήμη Σπύρου Λούη" στο Παγκράτι

Ο Σπύρος Λούης έχει μείνει στην ιστορία του αθλητισμού ως ο νικητής του μαραθώνιου δρόμου κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα 1896). Ακόμα και στις μέρες μου όταν κάποιος θέλει να πει ότι αποχωρεί από κάπου πολύ γρήγορα λέει "έγινα Λούης". Η μνήμη του επέζησε στον ισχυρότερο φορέα της συλλογικής μνήμης - τη γλώσσα.

Ωστόσο ο Δήμος των Αθηνών θέλησε να διατηρήσει τη μνήμη του κι με έναν ακόμα τρόπο: στήνοντας γλυπτό προς τιμήν του κοντά στον χώρο όπου θριάμβευσε, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τούτο το γλυπτό βρίσκεται στον πεζόδρομο του Ευφορίωνος, πλάι στο Στάδιο. Είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές δημιουργίες του γλύπτη Νίκου Περαντινού. Πρόκειται για την ολόσωμη, γυμνή μορφή ενός νέου άνδρα, με καθαρά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο και έξοχες σωματικές αναλογίες. Ο γλύπτης είχε δώσει στο γλυπτό την ονομασία "Έφηβος". Τοποθετήθηκε το 1989 αν και το πρόπλασμα του έργου όπως μαρτυρεί και η υπογραφή του γλύπτη είχε κατασκευαστεί νωρίτερα (1953). 

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΝΗΜΗ
ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ 1896

και από κάτω σε μεταλλική πλάκα αναγράφονται τα λόγια:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ ΠΑΡΟΥ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ
"Νικόλαος Περαντινός"
Ατελιε Γλυπτη
Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη πρωί 10-1 και απόγευμα 5-8
τηλ 7216149 Ευφορίωνος 14

Στα πλαϊνά του βάθρου αναγράφεται η υπογραφή του γλύπτη:

Ν. ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΣ
ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΕ 1989

Εγχάρακτη υπογραφη του γλύπτη υπάρχει και πάνω στο γλυπτό:

Ν. ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΣ
1953

Βλέπουμε ότι οι ημερομηνίες δεν συμπίπτουν, εξήγησα όμως τον λόγο παραπάνω. Όσον αφορά το Μουσείο Γλυπτικής "Νικόλαος Περαντινός" βρίσκεται στον ίδιο ακριβώς πεζόδρομο δεν το έχω επισκεφτεί όμως ακόμα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.