Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του βασιλιά Κωνσταντίνου στη Βέροια

Η μαρμάρινη προτομή του βασιλιά Κωνσταντίνου βρίσκεται στον δημοτικό κήπο της Βέροιας, στο πάρκο της Ελιάς. Τοποθετήθηκε το 1964 και δημιουργός της ήταν η γλύπτρια Κατερίνα Χαλεπά - Κατσάτου. Η προτομή εδράζεται πάνω σε ψηλό βάθρο το οποίο ξεπερνά τα δυόμιση μέτρα. Ο Κωνσταντίνος αναπαρίσταται με στρατιωτική στολή προφανώς ως αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων που οδήγησαν μεταξύ άλλων και στην απελευθέρωση της Βέροιας. Έχει μουστάκι, είναι φαλακρός ενώ στο μέρος της καρδιάς έχει μια σειρά από παράσημα. 

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει ανάγλυφο του βασιλικού στέμματος και του μονογράμματος της βασιλείας του (ένα Κ ανάμεσα σε δάφνινο στεφάνι). Από κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το ΙΒ βεβαίως είναι ιστορική ανακολουθία. Ο άνθρωπος που χάραξε τον συγκεκριμένο αριθμό προφανώς φαντάστηκε τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ ως συνεχιστή του τελευταίου αυτοκράτορα της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου. Στις δυο πλαϊνές πλευρές του βάθρου είναι χαραγμένες οι ονομασίες τοπωνυμίων που ταυτίστηκαν με μεγάλες ελληνικές επιτυχίες κατά τα έτη 1912-1913:

ΚΙΛΚΙΣ
ΛΑΧΑΝΑ
ΔΟΪΡΑΝΗ
ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ
ΚΡΕΣΝΑ
ΠΕΤΣΟΒΟΝ
ΤΖΟΥΜΑΓΙΑ

ΕΛΑΣΣΩΝ
ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΠΙΖΑΝΙ

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή της γλύπτριας:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΛΕΠΑ - ΚΑΤΣΑΤΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας, Θωμάς Ιγν. Γαρβιηλίδης, Βέροια, 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.