Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Ιωάννη Κωττούνιου στη Βέροια

Ο Ιωάννης Κωττούνιος υπήρξε μια από τις σημαντικές πνευματικές μορφές του νέου ελληνισμού. Καταγόταν από την Βέροια της Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας (υπήρξε διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα όπου είχε σπουδάσει) ασχολήθηκε κυρίως με την μελέτη των έργων του Αριστοτέλη. Από τους μελετητές θεωρείται ως νεοαριστοτελικός φιλόσοφος. Έγραψε μελέτες κυρίως γύρω από το έργο του Αριστοτέλη καθώς και πολλά επιγράμματα. Κύρια γλώσσα γραφής του ήταν η λατινική. Εκτός από το συγγραφικό του έργο άφησε πίσω του και σημαντικό κληροδότημα μέσω του οποίου δημιουργήθηκε το "ελληνομουσείο" στην Πάντοβα το οποίο προσέφερε υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές.

Η πόλη της Βέροιας τίμησε το ξεχωριστό της τέκνο στήνοντας την προτομή του στον δημοτικό κήπο της πόλης (στο πάρκο της Ελιάς). Χορηγός της προτομής υπήρξε ο Δημήτρης Πολυζωίδης ενώ τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβρη του 1981. Δημιουργός της υπήρξε ο Φλωρινιώτης γλύπτης Αθανάσιος Μηνόπουλος.

Ο Κωττούνιος αναπαρίσταται με ακαδημαϊκή στολή. Έχει μουστάκι και μούσι το οποίο καλύπτει περιμετρικά την άκρη του προσώπου του αφήνοντας ακάλυπτα τα μάγουλα. Έχει ελάχιστα μαλλιά στο μέσο και στα πλάγια της κεφαλής. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΤΟΥΝΙΟΣ
Ο ΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΟΦΟΣ
1579 - 1657

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΕΙΣ ΤΑ
ΙΤΑΛΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΜΠΟΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΔΟΒΑΣ

ΑΝ Η ΒΕΡΟΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΓΕΝΝΗΣΕ
ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ ΧΙΛΙΑ
ΣΤΑΔΙΑ ΣΥ ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙΣ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
FRAN VANINNUS

Στο πίσω μέρος του βάθρου αναγράφονται τα παρακάτω σχετικά με τον χορηγό και την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων:

ΔΩΡΕΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ. ΠΟΛΥΖΩΙΔΟΥ
ΠΡΟ ΤΟΝ
ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΕΩΝ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1981

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

ΓΛΥΠΤΗΣ
Λ. ΣΤΡΑΤΟΥ
Θ. ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το "Λ. ΣΤΡΑΤΟΥ" αναφέρεται στη διεύθυνση του εργαστηρίου του καλλιτέχνη στη Θεσσαλονίκη. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας, Θωμάς Ιγν. Γαρβιηλίδης, Βέροια, 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.