Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Νίκου Σκαλκώτα στη Χαλκίδα

Η προτομή του μουσικού Νίκου Σκαλκώτα βρίσκεται στην γενέτειρα του πόλη της Χαλκίδας, σε πάρκο κοντά στην μικρή γέφυρα. Ο Σκαλκώτας γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Εύβοιας το 1904 και πέθανε το έτος 1957. Το έργο του όσο βρισκόταν στη ζωή δεν γνώρισε την απήχηση που ο ίδιος θα επιθυμούσε στα πλήθη ενώ και σήμερα παραμένει μια άγνωστη μορφή στις μεγάλες μάζες.

Η προτομή του είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο. Δημιουργός της είναι ο γλύπτης Αντώνιος Καραχάλιος. Δεν γνωρίζω το έτος φιλοτέχνησης και τοποθέτησης είναι όμως σίγουρα μεταγενέστερο του 1957. Ο Σκαλκώτας αναπαρίσταται με πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι. Έχει μεγάλο μέτωπο ενώ τα χαρακτηριστικά του προσώπου του παραμένουν στιβαρά και σοβαρά. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει ανάγλυφο πεντάγραμμο με νότες και πάνω από αυτό είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ
1957

Το έτος 1957 αναφέρεται προφανώς στο θάνατο του προσώπου. Στα πλαϊνά του βάθρου βρίσκεται εγχάρακτο το όνομα του χορηγού:

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΟΤΟΡΙΑΝΟΥ
ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

από κάτω υπάρχει χαραγμένο το σύμβολο του Ομίλου, κάτι σαν τιμόνι πλοίου. Πάνω στην προτομή υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη:

Α. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.