Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Δημήτριου Μισύρη στη Χαλκίδα

Η προτομή του Δημήτριου Μισύρη βρίσκεται σε πάρκο κοντά στην μικρή γέφυρα της Χαλκίδας. Ο Δημήτριος Μισύρης (1893 - 1963) υπήρξε αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Γεννήθηκε στο χωριό Ενορία της Εύβοιας (κοντά στην Κύμη). Πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, στη Ρωσία και στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας όπου και τραυματίστηκε στη μάχη του Σαγγάριου ποταμού. Κατά την διάρκεια του ελληνο - ιταλικού πολέμου, πολέμησε υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη Δαβάκη και μετά το θάνατο αυτού ανέλαβε την διοίκηση του τμήματος. Πέθανε στην Αθήνα το 1963 και θάφτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

Η προτομή είναι κατασκευασμένη από τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο το έτος 1980. Ο Μισύρης αποδίδεται με στρατιωτική ενδυμασία. Το κεφάλι του είναι ακάλυπτο, αφήνοντας να φανούν τα πυκνά μαλλιά του. Έχει μουστάκι ενώ στο μέρος τη καρδιάς διακρίνονται τα παράσημα του. Πάνω στην ορειχάλκινη προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

ΠΡΑΞΙΤΑΛΗΣ ΤΖΑΝΟΥΛΙΝΟΣ 1980

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝ/ΧΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΜΙΣΥΡΗΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ
ΠΙΝΔΟΥ 1940

Σε πηγή γίνεται αναφορά για την ύπαρξη μνημείο προς τιμήν του στο νεκροταφείο της πόλης, αυτή την πληροφορία όμως δεν μπόρεσα να την διασταυρώσω.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

2 σχόλια:

  1. Υπάρχει μια επιτύμβια στήλη στο μνήμα του στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννου που φέρει τα στοιχεία του. Δυστυχώς είναι σε άθλια κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το γνώριζα! Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία, θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον να επισκεφτώ το συγκεκριμένο νεκροταφείο!

      Διαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.