Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Η προτομή του Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου βρισκόταν στον προαύλιο χώρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Και λέγω βρισκόταν διότι και τούτη έπεσε θύμα κλοπής και κατέληξε σε σκραπατζίδικο. Είχα την τύχη να την δω και να επιδιώξω μια προσπάθεια φωτογράφησης - διότι όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, με δυσκολία ξεχώριζε το έργο ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους. Κάπως έτσι δεν μπόρεσα να εντοπίσω ποτέ την προτομή του Καζαντζάκη έργο του τεράστιου Θανάση Απάρτη η οποία βρισκόταν και αυτή ανάμεσα σε θάμνους και κλάπηκε την ίδια μέρα με την προτομή του Ελ Γρκέκο.

Στα της προτομής όμως. Κατασκευασμένη από ορείχαλκο, αποτελούσε δημιούργημα του γλύπτη Κώστα Βαλσάμη. Κατασκευάστηκε στο Παρίσι και το γύψινο πρόπλασμα της βρίσκεται στο Τολέδο της Ισπανίας. Τοποθετήθηκε το 1990 επί δημαρχίας Αντώνη Τρίτση με αφορμή την συμπλήρωση 450 ετών από τον θάνατο του. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονταν τα λόγια:

ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ
EL GRECO
1541 - 1614

Στην μια πλευρά:

Κ. ΒΑΛΣΑΜΗΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ
1990

Στην άλλη:

ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΧΥΤΕΥΣΕΩΣ
ΕΛ & ΝΙΚ. ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗ

Τα αναγραφόμενα πάνω στο βάθρο τα μεταφέρω από το έργο της Αντωνοπούλου το οποίο παραθέτω στη βιβλιογραφία και το οποίο εξάλλου υπήρξε βασικός οδηγός μου για τα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, ήταν πρακτικά αδύνατον  να ερευνήσω το βάθρο της προτομής...

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.