Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το ταφικό μνημείο του Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα

Ανεβαίνοντας στον δρόμο για το φρούριο Καράμπαμπα στην Χαλκίδα, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ο επισκέπτης θα δει έναν τάφο. Πρόκειται για το ταφικό μνημείο του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα που έζησε κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ο Σκαρίμπας είχε ζητήσει να ταφεί σε εκείνο το σημείο όπου έχει θέα τη θάλασσα και ολόκληρη την πόλη της Χαλκίδας.

Πρόκειται για ένα λιτό μνημείο φτιαγμένο από πέτρα. Οι πέτρες σχηματίζουν στήλη η οποία στα δεξιά είναι διαγώνια κομμένη ενώ στα αριστερά καταλήγει σε σταυρό. Στην δεξιά πλευρά του μνημείου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΏΡΑ ΚΑΛΗ ΣΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
ΓΛΑΡΕ ΜΟΥ ΜΑΚΡΥΝΕ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙΣ - ΠΛΟΙΟ - 
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ Η ΝΥΧΤΑ Η ΣΙΓΑΛΙΑ...
Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΦΩΣΑΚΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ

Ο Σκαρίμπας πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1984. Το μνημείο λογικά θα κατασκευάστηκε μερικούς μήνες αργότερα. Στη μνήμη του ποιητή ως μνημόσυνο πάνω στον τάφο του, αφήνω τους δικούς του στίχους από το Ουλαλούμ που μελοποίησε τρία χρόνια μετά το θάνατο του ο Νικόλας Άσιμος:

Θα ρθει αφού φλερτάρει μου η ψυχή
αφού σπαρά το μάτι μου σαν ψάρι
και θα μυρίζει φώτα, ήλιο και βροχή το νιο φεγγάρι...!

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.