Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το μνημείο πεσόντων στην Καλλιθέα

Στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας η οποία φέρει την ονομασία "πλατεία Δαβάκη" βρίσκεται το μνημείο πεσόντων της πόλης. Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά

Το γλυπτό είναι μαρμάρινο και υπερφυσικού μεγέθους. Εδράζεται πάνω σε ένα επίσης πολύ υψηλό βάθρο. Το μνημείο αποτελείται από δυο ολόσωμες μορφές. Η μία είναι  αντρική και αναπαριστά έναν στρατιώτη. Φοράει κράνος, χιτώνιο, εξάρτηση, αρβύλες στα πόδια και κρατάει στο αριστερό του χέρι ένα όπλο. Η έτερη μορφή είναι μια γυναίκα η οποία συμβολίζει την Ελλάδα. Έχει μακριά μαλλιά, είναι ντυμένη με αρχαιοελληνική ενδυμασία και στη παλάμη του δεξιού της χεριού κρατάει φύλλα δάφνης. Με το αριστερό της χέρι υψώνει στον αέρα το δεξί χέρι του στρατιώτη σε μια κίνηση επιβράβευσης και επιδοκιμασίας.

Στις τέσσερις πλευρές του βάθρου υπάρχουν αντίστοιχα τέσσερα ανάγλυφα τα οποία απεικονίζουν πολεμικές στιγμές από το 1821, το 1912 -13 και το 1940-41. Κάτω από το ανάγλυφο που της πίσω πλευράς του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΜΜΕΣ ΔΕ Γ ΕΣΣΟΜΕΘΑ ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

Ο
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΤΟΙΣ ΠΕΣΟΥΣΙΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΤΟΔΕ ΕΣΤΗΣΕΝ
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
ΕΤΕΙ 1959

Το έργο λοιπόν τοποθετήθηκε το έτος 1959.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.