Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Πεντάκυκλο" στην πλατεία Ομονοίας

Η πλατεία Ομονοίας είναι η πλέον δύστυχη πλατεία της Αθήνας. Έχει υποστεί τόσες αλλαγές και τόσες αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις που θα έλεγα πως κάθε δέκα χρόνια βλέπουμε και μια διαφορετική πλατεία!! Στις μέρες μου, πάνω στην πλατεία είχε τοποθετηθεί το γλυπτό "Πεντάκυκλο" του γλύπτη Γεώργιου Ζογγολόπουλου.

Όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Γεώργιου Ζογγολόπουλου (το αναφέρει και η Αντωνοπούλου), το 1958 ο γλύπτης μαζί με τον αρχιτέκτονα Κ. Μπίτσιο κέρδισαν το Α΄ Βραβείο σε διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας. Το σχέδιο προέβλεπε την τοποθέτηση στην πλατεία του γλυπτού "Ποσειδώνας". Τελικά, το γλυπτό ουδέποτε τοποθετήθηκε.

Το Πεντάκυκλο τοποθετήθηκε το έτος 2001 κατά την τελευταία μέχρι σήμερα ανάπλαση της πλατείας. Πριν, είχε εκτεθεί στην Biennale της Βενετίας. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει ύψος δεκαπέντε μέτρων. Κύριο συστατικό του γλυπτού είναι οι πέντε του κύκλοι οι οποίοι μπαίνουν σε κίνηση με τη βοήθεια του νερού. Το νερό είναι το αίμα του γλυπτού: αυτή τη φράση του γλύπτη μας διασώζει το Ίδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπουλου.

Αυτό το κόσμημα για την πρωτεύουσα χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο για απόπειρα αυτοκτονίας. Μια γυναίκα τον Μάρτη του 2013 ανέβηκε πάνω στο γλυπτό και απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει. Τελικά, με την συνδρομή της Αστυνομίας, κατέβηκε και η περιπέτεια της είχε αίσιο τέλος.

Όταν λοιπόν τα γλυπτά συνομιλούν με την καθημερινότητα και γίνονται μέρος της ιστορίας της πόλεως...

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Τα γλυπτά τς Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003
  2. Εξαιρετικό νυχτερινό video του γλυπτού από την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Γεώργιου Ζογγολόπουλου
  3. Συντήρηση Πεντάκυκλου - Ίδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπουλου
  4. Αίσιο τέλος για τη κωφάλαλη γυναίκα στην Ομόνοια, Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 11.03.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.