Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Ιερόθεου Μπαζιώτη στο Ναύπλιο

Ο Ιερόθεος Μπαζιώτης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το έτος 1901. Σπούδασε στη Μαράσλειο σχολή και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Ορίστηκε εφημέριος του ναού του αγίου Νικολάου στην πόλη του Ναυπλίου από όπου και επιστρατεύτηκε στις 12 Ιουνίου του 1940 στο μέτωπο της βορείου Ηπείρου πολεμώντας στις τάξεις του 67ου Συντάγματος Πεζικού της XVII Μεραρχίας. Έπεσε μαχόμενος κατά την μάχη του Πόγραδετς στις 3 Δεκεμβρίου το 1940.

Η προτομή του βρίσκεται στον περίβολο του ναού που υπηρέτησε, του αγίου Νικολάου, στην πόλη του Ναυπλίου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή η οποία δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Πέτρο Καπούτση. Τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν το 1972. Ο Μπαζιώτης αναπαρίσταται με ιερατική στολή. Στο μέρος της καρδιάς φέρει παράσημα ενώ στο στήθος του κρέμεται ιερατικός σταυρός. Αξίζει κανείς να παρατηρήσει ότι λείπει η αλυσίδα. Όπως μας πληροφορεί ο γιος του γλύπτη Κλέαρχος Καπούτσης στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Πέτρος Καπούτσης θέλησε να τοποθετήσει την αλυσίδα ως έξεργο προκειμένου να προσδώσει ζωντάνια στο γλυπτό. Η αλυσίδα αυτή έπεσε θύμα κλοπής...

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ
ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΜΠΑΖΙΩΤΗΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ - Ο ΛΟΧΑΓΟΣ
1901 - 1940
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ
ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΥΣΤΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου η επιγραφή αλλοιώθηκε και έγινε δυσδιάκριτη. Για παράδειγμα, στην τρίτη σειρά ακολουθούν γράμματα πριν και μετά το Ο. Ίσως εννοείται "Υπολοχαγός" που ήταν ο βαθμός του Μπαζιώτη. Πριν το -ζιώτης δεν φαίνεται τίποτα γι' αυτό και προτού ψάξω στη βιβλιογραφία είχα αρχειοθετήσει το μνημείο ως "Προτομή Ιερόθεου Ζιώτη".

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα εξής:

ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
ΕΝΕΚΕΝ ΑΝΕΘΗΚΑΝ
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΩΝ
ΝΑΥΠΛΙΕΙΣ ΜΑΘΗΤΑΙ
ΤΟΥ ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΑΝ
ΜΝΗΜΗΝ ΑΥΤΟΥ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

Π. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ 1972

Η προτομή έπεσε θύμα βανδαλισμού (βάφτηκε με μαύρη μπογιά) τον Απρίλη του 2013.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Αργολικές Ειδήσεις, Βεβήλωσαν και πάλι το άγαλμα του Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Μπαζιώτη, 28.04.2013
  2. Δόγμα, Βεβήλωσαν προτομή Ιερέα ήρωα του 1940, 28.04.2013
  3. Klearchos Guide to the Galaxy, Ιερόθεος Μπαζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.