Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο Λέων των Βαυαρών στο Ναύπλιο

Στην ανατολική πλευρά της πόλη του Ναυπλίου πολύ κοντά στα νεκροταφεία της πόλης και απέναντι σχεδόν από το μέρος όπου κάποτε βρισκόταν το εργοστάσιο της εταιρείας "Κύκνος" είναι λαξευμένο πάνω στον βράχο ένα από τα πρώτα υπαίθρια γλυπτά του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους. Πρόκειται για τον περίφημο "Λέοντα των Βαυαρών".

Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος ο Α΄ παρήγγειλε την κατασκευή μνημείου προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των Βαυαρών στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τα έτη 1833 - 34. Η κατασκευή του μνημείο ανατέθηκε στον πρώτο καθηγητή στην έδρα της γλυπτικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Γερμανό γλύπτη Κρίστιαν Σίγκελ. Ο γλύπτης έχοντας ως πρότυπο του το Λιοντάρι της Λουκέρνης, σμίλεψε πάνω στον αργολικό βράχο έναν λέοντα ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου. Το λιοντάρι ως σύμβολο δύναμης συμβολίζει την σωματική ρώμη και τη γενναιότητα των πεσόντων. Ο ύπνος βεβαίως συμβολίζει τον θάνατο τους. Κάτω από το λιοντάρι και πάνω στο βράχο είναι χαραγμένα τα λόγια:

DIE OFFIZIERE UND SOLDATEN
DER
KOENIGLICH BAYERISCHEN BRIGADE
IHEREN KAMERADEN
1833 UND 1834
ZUR VOLLENDUNG GEBRACHT
DURCH
LUDWIGH I KOENIG VON BAYERN

O χώρος μπροστά από το μνημείο διαμορφώθηκε σταδιακά σε πάρκο αναψυχής. Σε τούτο το παρκάκι υπάρχει μαρμάρινη πλάκα η οποία τοποθετήθηκε μεταγενέστερα και στην οποία αναγράφονται τα παραπάνω λόγια καθώς και η μετάφραση τους στα ελληνικά και τα αγγλικά. Εδώ, παραθέτω μόνο την ελληνική μετάφραση:

ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
ΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ
1833 ΚΑΙ 1834
ΕΚΛΗΡΟΘΗΚΕ
ΑΠΟ
ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ Α΄ - ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ

Πλάι σε αυτά τα λόγια αναγράφεται το όνομα του γλύπτη και το έτος κατασκευής επίσης σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά):

Γλύπτης
Κρίστιαν Σίγκελ
1840

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Μας μιλούν τα αγάλματα, 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου
  2. Δήμος Ναυπλιέων - Ο Λέων των Βαυαρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.