Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Συντροφιά" στο Μαρούσι

Στην πλατεία του δημάρχου Αλέξανδρου Γαρδέλη στο Μαρούσι της Αττικής είναι τοποθετημένο από το 2009 το γλυπτικό σύνολο του Γιώργου Γεωργιάδη με τίτλο "Συντροφιά". Το σύνολο είναι αποτελείται από τρία στοιχεία: δυο ορειχάλκινα αγάλματα και ένα βάθρο φτιαγμένο από μάρμαρο Καπανδριτίου.

Τα αγάλματα απεικονίζουν δυο μορφές: μια γυναικεία καθιστή μορφή, νεαρής ηλικίας με μακριά μαλλιά και μια μορφή ενός σκύλου ο οποίος κάθεται δίπλα στη γυναίκα. Έχει το κεφάλι του στραμμένο προς αυτήν. Στο βάθρο του γλυπτού υπάρχουν δυο εντοιχισμένες μεταλλικές πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα λόγια:

ΧΑΪΔΕΨΤΕ ΓΙΑ ΓΟΥΡΙ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΔΑ ΜΟΥ 
ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΔΕΝ ΔΑΓΚΩΝΩ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

"ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ" 1980 & 2008
ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΟΥ

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα δυο αγάλματα κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονολογίες. Ο σκύλος κατασκευάστηκε το 1980 και η γυναίκα το 2008. Η όλη σύνθεση δωρήθηκε από τον γλύπτη στον δήμο του Αμαρουσίου από όπου και κατάγεται και τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιουλίου του 2009. Πίσω από τα αγάλματα σε μεταλλική στήλη αναγράφονται τα σχετικά λόγια:

ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ 2009
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.