Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Θρίαμβος" στο Μαρούσι Αττικής

Στην διασταύρωση των οδών Δήμητρας και βασ. Σοφίας στο Μαρούσι της Αττικής, πολύ κοντά στην πλατεία Κασταλίας βρίσκεται τοποθετημένο το γλυπτό "Θρίαμβος" του γλύπτη Γεώργιου Γεωργιάδη

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και εδράζεται πάνω σε βάθρο. Η όλη κατασκευή είναι τοποθετημένη σε διαχωριστική νησίδα του δρόμου. Τοποθετήθηκε το έτος 2004 στα πλαίσια της διεξαγωγής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μην ξεχνάμε ότι στο Μαρούσι βρίσκεται το ΟΑΚΑ όπου έλαβαν χώρα οι τελετές έναρξης και λήξης καθώς και τα αγωνίσματα του στίβου. 

Το γλυπτό αναπαριστά μια αφαιρετική ανθρώπινη μορφή ακαθόριστου φύλου. Έχει μακριά μαλλιά και είναι γυμνή. Στο δεξί της χέρι κρατάει στεφάνι ελιάς υψώνοντας το στον αέρα σε μια ένδειξη πανηγυρισμού της νίκης ενώ στο αριστερό κρατά το ριγμένο φόρεμα της. Η μορφή πανηγυρίζει τον αθλητικό της θρίαμβο. Πάνω της ξεχωρίζει στο στήθος το χρυσό μετάλλιο της πρωτιάς (βεβαίως δεν είναι κατασκευασμένο από χρυσάφι) στο οποίο είναι χαραγμένοι οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι και τα λόγια:

ΑΘΗΝΑ 2004

οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι είναι χαραγμένοι επίσης και στην πρόσοψη του βάθρου ενώ από πάνω αναγράφονται τα λόγια:

ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

και από κάτω υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΘΡΙΑΜΒΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
2004

Η γυμνότητα του σώματος και το στεφάνι ελιάς αποτελούν σαφή αναφορά στην αρχαιότητα. Το ακαθόριστο φύλο αναφέρεται στο γεγονός ότι στους αγώνες συμμετέχουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες ενώ το χρυσό μετάλλιο με την επιγραφή "Αθήνα 2004" τοποθετεί το γλυπτό στα σύγχρονα ιστορικά πλαίσια. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.