Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Το ψηφιδωτό του αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο

Στην πόλη του Ναυπλίου, δίπλα ακριβώς από το ναό ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου, υπάρχει ψηφιδωτό μνημείο προς τιμήν του αγίου Αναστασίου του Νεομάρτυρα. Ο Αναστάσιος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στο σημείο εκείνο το έτος 1655. Για την εύρεση του σημείου βοήθησε όπως διαβάζω στο Αγιορείτικο Βήμα η ελιά η οποία υπάρχει δίπλα από το ναό η οποία λέγεται ότι είναι υπερ - αιωνόβια. Την είδα αυτήν την ελιά, είναι όντως γέρικη και αρκετά μεγάλη σε μέγεθος αλλά αυτό βεβαίως είναι γεγονός τελείως άσχετο με τη δολοφονία του Αναστασίου. Διότι αρκετοί ταυτίζουν την αντοχή της ελιάς με την ευλογία του Αναστασίου, πράγμα έξω από τους νόμους της φυσικής και ως εκ τούτου μη ρεαλιστικό.

Έρχομαι στο μνημείο. Κατασκευάστηκε από την γλύπτρια Ευδοκία Παπαγεωργίου. Το ψηφιδωτό απεικονίζει έναν άγγελο με φωτοστέφανο να δέχεται στην αγκαλιά του έναν άνθρωπο, προφανώς τον Αναστάσιο. Στο πίσω μέρος του ψηφιδωτού επίσης με ψηφίδες αναγράφονται τα λόγια:

CTOΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ
ΕΜΑΡΤΥΡΙCΕ Ο ΑΓΙΟΣ
ΑΝΑCΤΑCΙΟΣ Ο ΝΑV
ΠΛΙΕVEΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1655

Πιο κάτω, σε εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΑΠΑΝΑΙΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
Ο ΝΑΥΠΛΙΟΣ

Πάνω στο ψηφιδωτό στο κάτω δεξιά μέρος,  εντοπίζουμε με ψηφίδες την υπογραφή της γλύπτριας

ΕΥΔΟΚΙΑ Π.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.