Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο ανδριάντας του Jose Artigas στην Αθήνα

Στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Χατζηγιάννη Μέξη βρίσκεται ένας ανδριάντας μεγάλων διαστάσεων (τρία μέτρα), διαφορετικός από τους υπόλοιπους των Αθηνών. Και είναι διαφορετικός διότι αναπαριστά ένα πρόσωπο το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία των Ελλήνων. Πρόκειται για τον Jose Artigas. Μήτε και γω γνώριζα ποιος είναι ο κύριος με το σπαθί και το καπέλο μέχρι που διάβασα τα χαραγμένα λόγια στην εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην πρόσοψη του βάθρου:

GRAL. JOSE ARTIGAS
1764 - 1850
LEBERTADOR DE URUGUAY

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΟΣΕ ΑΡΤΙΓΑΣ
1764 - 1850
ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Πρόκειται για έργο του Juan Manuel Blanes και είναι αντίγραφο μιας και παρόμοια έργα υπάρχουν τόσο τστην Ουρουγουάη όσες και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Σε έτερη μαρμάρινη πλάκα αναγράφονται στοιχεία για το έτος τοποθέτησης:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 2000
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Artigas απεικονίζεται με στρατιωτική στολή. Το ένα του χέρι είναι στηριγμένο στη θήκη του σπαθιού του ενώ στο άλλο κρατάει το καπέλο του. 

Το γλυπτό υπήρξε δωρεά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης προς τον Δήμο Αθηναίων. Συμβολή στη κίνηση αυτή είχε και η ελληνική κοινότητα του Μοντεβιδέο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.