Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

To μνημείο του Παύλου Μελά στην Αθήνα

Στην πλατεία Παύλου Μελά, στην προτομή των οδών βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης, πλάι στην προτομή του Πέτρου Σάρογλου βρίσκεται το μνημείο του πρώτου των Μακεδονομάχων, του Παύλου Μελά.

Πρόκειται για ένα γλυπτό το οποίο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του αθηναϊκού τύπου κι έπειτα από πανελλήνιο έρανο. Γλύπτης του έργου υπήρξε ο Λάζαρος Σώχος. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το 1910. Το έργο είχε τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης πριν καταλήξει στο σημερινό σημείο απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών.

Η όλη κατασκευή είναι φτιαγμένη από μάρμαρο. Αναπαρίσταται ως έξεργο ανάγλυφο με στήλη στο φόντο, μια γυναικεία μορφή. Πρόκειται για την Μακεδονία η οποία στο αριστερό της χέρι κρατάει ανάγλυφη προτομή του Παύλου Μελά σε μορφή μεταλλίου και στο δεξί της χέρι φύλλα δάφνης με τα οποία ετοιμάζεται να στεφανώσει τον ήρωα. Κάτω από την προτομή υπάρχει ένας αετός ο οποίος κρατάει στα πόδια του ένα ξίφος και έχει στραμμένο το κεφάλι του προς την Μακεδονία. Στο πάνω μέρος της στήλης σχηματίζεται αέτωμα με χαραγμένα τα λόγια:

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ
ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Στην αριστερή πλευρά της στήλης είναι χαραγμένο το όνομα του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

ΛΑΖ. Ν. ΣΩΧΟΣ
ΕΠΟΙΕΙ
1910

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία:
  1. Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.