Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Το μνημείο του Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα

Καθώς μπαίνουμε στην πόλη των Ιωαννίνων στην αρχή της λεωφόρου Δωδώνης συναντούμε σε πάρκο στο αριστερό μας χέρι το μνημείο προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μάλιστα το πάρκο φέρει την ονομασία "Πάρκο ηρώων Πολυτεχνείου".

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στις 10 Αυγούστου του 1986. η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει απασχολήσει πολύ τον καλλιτέχνη σε μελλοντικές του εκθέσεις (ο άρτος, τα φαντάσματα μου) τις οποίες θα αναλύσω στο μέλλον. Προς το παρόν, στέκομαι στο γρανιτένιο μνημείο του Πολυτεχνείου που στέκει στην είσοδο της πόλης. 

Πάνω σε ένα βάθρο στέκει μια ανθρώπινη μορφή δημιουργημένη σε αφαιρετική φόρμα. Το ένα χέρι κρατάει την καρδιά και το άλλο το κεφάλι. Με την είσοδο του τανκ και την βίαιη καταστολή του κινήματος η δικτατορία πλήγωσε τόσο το συναίσθημα όσο και τη λογική, την επιστημοσύνη του ελληνικού λαού. Γι' αυτό είναι πληγωμένο τόσο το κεφάλι όσο και η καρδιά. Τα πόδια είναι σταυρωμένα και στο ύψος των τετρακέφαλων σχηματίζονται κάθετες γραμμές που δίνουν την εντύπωση ανθρώπινου σκελετού. Είναι η σκελετωμένη ελληνική κοινωνία, η θνήσκουσα νεολαία, η λεηλατημένη επιστήμη. Το γλυπτό αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο δυνατές δημιουργίες του Παπαγιάννη. Γεμάτο συμβολισμούς, νουθετεί και διδάσκει χωρίς να υπερβάλλει και να εξιδανικεύει. 

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα ονόματα του γλύπτη και του συνεργάτη του καθώς και η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων του έργου:

ΓΛΥΠΤΗΣ: ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 10 - 8 - 1986

Παραδίπλα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται η ονομασία του πάρκου:

ΠΑΡΚΟ
ΗΡΩΩΝ 
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.