Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε μια από τις σημαντικές μορφές του νεότερου Ποντιακού Ελληνισμού. Γεννήθηκε στην Ριζούντα του Πόντου το 1889 και απαγχονίστηκε στην Αμάσεια το 1921. Υπήρξε εκδότης ελληνικών περιοδικών και εφημερίδων με έδρα την Τραπεζούντα. Κατηγορήθηκε από το τούρκικο επαναστατικό δικαστήριο πως υποστηρίζει και προωθεί την ανεξαρτησία του Πόντου. Τούτη η κατηγορία τον οδήγησε στην αγχόνη σε ηλικία μόλις 32 ετών. Έτσι έγινε κι αυτός ένα από τα χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας από τον τούρκικο κεμαλισμό.
Στην πόλη τη Βέροιας όπως ανέφερα και σε παλαιότερη μου ανάρτηση υπάρχει πλατεία η οποία φέρει το όνομα του. Εκεί, πέρα από το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού υπάρχει και στήλη προς τιμήν του.
Η στήλη είναι φτιαγμένη από πέτρα. Στην κορυφή της καταλήγει σε αέτωμα κάτω από το οποίο υπάρχει γρανιτένια πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:
ΠΛΑΤΕΙΑ
Ν. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ
Στο κέντρο της στήλης είναι εντοιχισμένες δυο πλάκες από γρανίτη. Στην πρώτη πλάκα απεικονίζεται προσωπογραφία του Νίκου Καπετανίδη ενώ στην δεύτερη απεικονίζεται ο μονοκέφαλος ποντιακός αετός κι από κάτω ακολουθεί το επίγραμμα:
ΝΙΚΟΛΑΩ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ
1889 - 1921
ΟΙ ΕΚ ΠΟΝΤΟΥ ΒΕΡΟΙΑΙΟΙ
ΜΝΗΜΙC ΧΑΡΙΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ CΤΑΘΗΚΕC
CΤΑ ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ ΑΛΩΝΙΑ
ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΙ ΟΠΩC ΕΠΡΕΠΕ
ΝΙΚΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ
CΑΝ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΠΑΛΕΨΕC
ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΑ
ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ COY Τ' ΑΡΜΑΤΑ
ΨΥΧΗ, ΓΡΑΦΙΔΑ, ΠΙCTH
ΛΕΒΕΝΤΟΝΙΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕCE
ΧΑΡΟΝΤΑC ΝΑ T' ΑΓΓΙΞΕΙ
ΚΙ ΕΥΘΥC ΓΙΑ CΕΝΑ ΑΝΟΙΞΑΝΕ
ΤΑ ΔΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Όπως μας πληροφορεί ο Γαβριηλίδης στο έργο του, συγγραφέας του επιγράμματος είναι ο ίδιος. Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 1995. Χορηγός υπήρξε η Εύξεινος Λέσχη της Βέροιας. Φιλοτεχνήθηκε από τον Ιωάννη Σοφιανίδη.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
- Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας, Θωμάς Ιγν. Γαβριηλίδης, Βέροια, 2004
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.