Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το μνημείο εθνικής αντίστασης στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής

Το μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης στη Νέα Χαλκηδόνα της Αττικής είναι ένα από τα γλυπτά του ευρύτερου δημοτικού συγκροτήματος των Αθηνών που έχει πέσει θύμα των επίδοξων πωλητών χαλκού και άλλων μετάλλων.

Πριν προχωρήσω στην εξιστόρηση της τύχης του μνημείου θα το περιγράψω όπως το είδα και το φωτογράφισα στις αρχές του 2011. Το μνημείο ήταν τοποθετημένο σε αλσύλλιο στη συμβολή των οδών αγίων Αναργύρων και Αχαρνών. Πολύ κοντά στο σημείο υπάρχει γέφυρα και ένα ρέμα στεγνό και μπαζωμένο. Το έργο κατασκεύασε ο Ζάχος Μπεκιάρης το 2005. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη στήλη η οποία αναπαριστούσε δυο ανθρώπινες μορφές - μια ανδρική και μια γυναικεία - οπλισμένες και ζωσμένες με σφαίρες στη μέση. Οι μορφές αποδίδονταν ολόσωμες. Στην κάτω αριστερή πλευρά του μνημείου υπήρχε χαραγμένη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

Γλύπτης
Ζάχος Μπεκιάρης
2005

Το μνημείο έπεσε θύμα κλοπής το φθινόπωρο του 2012. Οι δράστες στην προσπάθεια τους να αποκολλήσουν την ορειχάλκινη πλάκα την έσπασαν με αποτέλεσμα να παραμείνει το πάνω της μέρος που απεικόνιζε τα πρόσωπα των δυο ανταρτών. Το μνημείο δεν αποκαταστάθηκε ποτέ αλλά το ...υπόλοιπο του μεταφέρθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας όπου και πραγματοποιήθηκαν εκ νέου τα αποκαλυπτήρια του στις 27 Οκτωβρίου του 2013.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.