Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Νικηφόρου Μανδηλαρά στο Γαλάτσι της Αττικής

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς υπήρξε δικηγόρος με καταγωγή από το νησί της Νάξου. Συμμετείχε στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ως συνήγορος υπεράσπισης. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των Απριλιανών προσπάθησε να διαφύγει στην Κύπρο συνελήφθη όμως και δολοφονήθηκε από όργανα της Χούντας. Η επίσημη εκδοχή του καθεστώτος ήταν ότι ο καπετάνιος του πλοίου στο οποίο επέβαινε ο Μανδηλαράς τον έριξε στη θάλασσα προκειμένου να διαφύγει τραυματίστηκε όμως κατά την πτώση και κατέληξε.

Στην περιοχή του Γαλατσίου Αττικής, πολλοί κάτοικοι έλκουν την καταγωγή τους από τη Νάξο. Με δική τους πρωτοβουλία στήθηκε το 2010 η προτομή του Μανδηλαρά στη πλατεία Σκύρου επί της λεωφόρου Βεΐκου. Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν στις 16 Οκτωβρίου 2011, παρουσία των Δημάρχων Γαλατσίου και Νάξου. την ίδια μέρα μετονομάστηκε η πλατεία σε "Πλατεία Νικηφόρου Μανδηλαρά". 

Την κατασκευή ανέλαβε ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας ο οποίος κατασκεύασε και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην ίδια περιοχή. Χρησιμοποιώντας τον ορείχαλκο ο γλύπτης απέδωσε τον Μανδηλαρά σε νεαρή ηλικία. Έχει ελαφρώς το κεφάλι του στραμμένο προς τα δεξιά. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα, έχει κοντό μαλλί και βλέμμα σταθερό που κοιτάζει ευθεία μπροστά. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Γ
ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
ΕΤΩΝ 39 ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ
ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 1967

"ΟΙ ΙΔΕΕΣ
ΔΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ
ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΕΔΩΣΕ
Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ"

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΤΟ ΈΡΓΟ ΈΓΙΝΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΠ. ΤΣΙΡΟΥ ΤΟ 2010

Πλάι στην προτομή υπάρχει μια πέτρα την οποία έφεραν οι κάτοικοι της Νάξου από το νησί τους. Φέρει την ονομασία "σμυρίγλι" και στη Νάξο υπάρχουν ειδικοί εργάτες που αναλαμβάνουν την επεξεργασία της. Ο πατέρας του Μανδηλαρά ήταν ένας από αυτούς. Πάνω στην πέτρα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

"Το σμυρίγλι είναι η πέτρα που
σμίλεψε τον αγωνιστή
Νικηφόρο Γ. Μανδηλαρά"

Σμύριδα από την
Κόρωνο Νάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.