Ένα από τα πολλά μνημεία που στήθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων εξ' αφορμής της συμπλήρωσης εκατό ετών από την απελευθέρωση της πόλης είναι και ο μνημείο προς τιμήν του Θωμά Μεκάλη το οποίο τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρου του ναού της Παναγίας Περίβλεπτου.
Ο Θωμάς Μεκάλης ήταν ορθόδοξος ιερωμένος, εφημέριος του ναού της Περίβλεπτου. Δολοφονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1912 (είχε ήδη ξεσπάσει ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος) από ομάδα Τούρκων την ώρα που πήγαινε στο ναό για να τελέσει τον Όρθρο. Η δολοφονία του αποτελεί δείγμα του εμπόλεμου κλίματος στο οποίο βρισκόντουσαν η ελληνική και η οθωμανική κοινότητα της πόλης με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.
To μνημείο είναι ένα ψηφιδωτό δημιούργημα του Βλάσιου Τσοτσώνη (1951, Βέλο Κορινθίας). Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στις 21 Οκτωβρίου του 2012. Το ψηφιδωτό περιέχεται μέσα σε μαρμάρινη στήλη οποία περιμετρικά είναι στολισμένη με μαίανδρους. Πάνω από το ψηφιδωτό υπάρχει ανάγλυφος σταυρός ενώ κάτω από αυτό υπάρχουν δυο ανάγλυφα χέρια σε στιγμή χειραψίας. Αυτό το σημείο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μήνυμα συναδέλφωσης των λαών. Στο ψηφιδωτό αναπαρίσταται ο Μεκάλης τη στιγμή της δολοφονίας: φοράει μπλε ράσα και έχει άσπρα μαλλιά και γένια. Στο αριστερό του χέρι κρατά το κλειδί της πόρτας του ναού (τον οποίο θα άνοιγε για να τελέσει τη λειτουργία) ενώ στο μέρος τς καρδιάς είναι καρφωμένος ένας σταυρός. Από αυτή τη πληγή στάζει αίμα.
Δεν γνωρίζω αν ο Μεκάλης δολοφονήθηκε όντως κατ' αυτόν τον τρόπο ή εάν αυτή η εικόνα αποτελεί συμβολισμό του καλλιτέχνη ο οποίος με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνει το γεγονός ότι ο ιερέας έχασε τη ζωή εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων: δολοφονήθηκε από τους Οθωμανούς διότι ήταν χριστιανός και μάλιστα μέρος του ορθόδοξου κλήρου.
Σε δυο έτερες εντοιχισμένες πλάκες που βρίσκονται πέριξ του ψηφιδωτού (πάνω και αριστερά του) αναγράφονται αντιστοίχως τα λόγια:
ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ 8η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912
ΥΠΟ ΤΟΥΚΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ, ΕΝΩ ΜΕΤΕΒΑΙΝΕ ΝΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟ,
Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ
ΠΑΠΑ - ΘΩΜΑΣ ΜΕΚΑΛΗΣ
ΕΡΓΟ
ΒΛΑΣΙΟΥ
ΤΣΟΤΣΩΝΗ
21/10/2012
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.