Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Το μνημείο των εκατό ετών ελευθερίας στα Ιωάννινα

Τον Φλεβάρη του φετινού έτους συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός εισήλθε νικηφόρος στην πόλη των Ιωαννίνων. Από τότε τα Ιωάννινα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού έθνους - κράτους μέχρι και τις μέρες μας. 

Η πολιτεία θέλοντας να τιμήσει αυτή την επέτειο έστησε στην κεντρική πλατεία της πόλης, λίγο πιο δίπλα από το Ρολόι και ακριβώς μπροστά από το μνημείο πεσόντων ένα έτερο μνημείο - αναμνηστική στήλη. Πρόκειται για μια μαρμάρινη δημιουργία του γλύπτη Σπύρου Λισγάρα. Το γλυπτό είναι λιτό και ανάλαφρο: μια στήλη  περίπου ενός μέτρου στην πρόσοψη της οποίας αναγράφονται τα λόγια:

1913 - 2013
100 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ 
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στην κάτω αριστερή πλευρά της στήλης είναι χαραγμένο το όνομα του χορηγού και του γλύπτη:

ΔΩΡΕΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Σ. ΛΙΣΓΑΡΑΣ

Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Όπως προανέφερα, η στήλη είναι μια σύγχρονη δημιουργία η οποία δεν προκαλεί ούτε υπερβάλλει. Λιτά, υπενθυμίζει και μνημονεύει. Η τοποθέτηση της όμως ακριβώς μπροστά από το μνημείο πεσόντων ανάμεσα σε πλήθος άλλων γλυπτών μνημείων, δημιουργεί μια αισθητική υπερβολή η οποία κουράζει το μάτι και εν τέλει προκαλεί μια δυσμορφία στο όλο περιβάλλον της πλατείας. Σαφώς, η δημοτική αρχή έπρεπε να επιλέξει μιαν άλλη τοποθεσία στη  οποία η στήλη θα έστεκε μόνη (διότι μοναδικό είναι το γεγονός το οποίο μνημονεύει) και αγέρωχη. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.