Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το γλυπτό του Χρήστου Ρηγανά στο 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ιωαννιτών

Το γλυπτό που κατασκεύασε ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς στα πλαίσια του 2ου Συμποσίου Γλυπτικής του Δήμου Ιωαννιτών (1996) βρίσκεται τοποθετημένο στην παραλίμνια περιοχή της πόλης επί της οδού Διονύσιου Φιλοσόφου. Η μαρμάρινη κατασκευή του Ρηγανά αναπαριστά αφαιρετικά ένα πουλί. Όπως γράφει  ίδιος στον κατάλογο του Συμποσίου

ροσπάθησα να κάνω ένα πουλί την στιγμή επαφής του με την λίμνη, να απολαμβάνει την ηρεμία. Το όλο έργο μια φόρμα. Η τρύπα που διαπερνά τον όγκο αφήνει τον χώρο να λειτουργεί απ΄την λίμνη προς τα έξω και απ΄έξω προς την λίμνη. Το γενικό σχήμα με τα στοιχεία του αφαιρετικά “πειθόμενα” στη γλώσσα της γραφής που χαρακτηρίζει την δουλειά μου, τα επί μέρους σχήματα, μορφοπλαστικά αναφέρονται σε μέλη πουλιών τα οποία “συμπλέκονται” ίσως κατά τον τρόπο που συμβαίνει με το χώρο την στιγμή εκείνη που το πουλί πατά στην όχθη ή το νερό και παίρνει την πρώτη ανάσα ξεκούρασης".

Πάνω στο βάθρο είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

Χ. ΡΗΓΑΝΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ - ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΣΥΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 96

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.