Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ιωαννιτών

Από το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ιωαννιτών (1996) δεν θα μπορούσε βεβαίως να λείπει ένας από τους σημαντικότερους  και πιο δραστήριους Ηπειρώτες γλύπτες της εποχής μας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Το μαρμάρινο έργο του αναπαριστά αφαιρετικά δυο μορφές - μια ανδρική και μια γυναικεία - οι οποίες στη βάση τους ενώνονται δημιουργώντας μια ενιαία ολότητα. Το γλυπτό είναι τοποθετημένο στην παράκτια περιοχή της λίμνης των Ιωαννίνων ε τέτοιο τόπος ώστε οι μορφές να κοιτούν προς το κάστρο και να έχουν στραμμένη την πλάτη τους στη λίμνη. Πάνω στη βάση του γλυπτού είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1996 ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΛΥΠΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Το ζευγάρι του Παπαγιάννη είναι μια κατασκευή όπως σημειώνει και ο ίδιος "απλή, λιτή, Δωρική". Έχει το βλέμμα του στραμμένο προς τα μπουντρούμια του κάστρου εκεί όπου μαρτύρησαν χιλιάδες άνθρωποι και αποτελεί κατά τον δημιουργό του "γέφυρα προσέγγισης και κατανόησης στον πολίτη του σήμερα και του αύριο". 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.