Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ο ανδριάντας του Κατσαντώνη στα Ιωάννινα

Ο Κατσαντώνης υπήρξε μια από τις πιο θρυλικές φυσιογνωμίες της προεπαναστατικής περιόδου. Γόνος της Ευρυτανίας, βγήκε από νωρίς στο βουνό ζώντας ως κλέφτης. Ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον ισχυρότατο ηγεμόνα Αλί Πασά των Ιωαννίνων και με κέντρο δράσης την περιοχή των Αγράφων του προξένησε σημαντικές ζημιές με αποκορύφωμα την δολοφονία του Βεληγκέκα, του Αλβανού δερβέναγα του Αλί. Η ζωή στο βουνό τον καταπόνησε και μετά από την εμφάνιση ευλογιάς στον οργανισμό του αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο κρησφύγετο του. Εκεί συνελήφθη έπειτα από προδοσία από τους άντρες του Αλί, μεταφέρθηκε στα Γιάννενα όπου και δολοφονήθηκε έπειτα από σκληρά βασανιστήρια το έτος 1808.

Ο ανδριάντας του βρίσκεται τοποθετημένος στο πάρκο του Ωρολογίου των Ιωαννίνων πλάι στην προτομή του Νότη Μπότσαρη. Κατασκευάστηκε το 1986 από τον γλύπτη Νικόλα. Είναι ορειχάλκινος και τον αναπαριστά την ώρα που εφορμά στη μάχη. Φοράει φουστανέλα, γιλέκο, πουκάμισο και τσαρούχια. Στη ζώνη του φέρει πιστόλα και μαχαίρι. Το υψωμένο δεξί του χέρι κρατάει γιαταγάνι. Είναι ασκεπής, με μακριά μαλλιά και μουστάκι. Η όλη κατασκευή είναι τοποθετημένη πάνω σε ακατέργαστο πέτρινο βράχο προκειμένου να παραπέμπει στα βουνά των Αγράφων. 

Μπροστά από το βάθρο υπάρχει μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ
1775 - 1808
Ο ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ
ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΑΡΜΑΤΟΛΩΝ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ 1821

ΝΙΚΟΛΑΣ γλύπτης ΕΠΟΙΗΣΕ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.