Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ο ανδριάντας του Πύρρου στα Ιωάννινα

Ο ανδριάντας του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου βρίσκεται τοποθετημένος στην πλατεία που φέρει το όνομα του απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας στην πόλη των Ιωαννίνων. Το ορειχάλκινο έργο κατασκευάστηκε από τον John Mazzolini το 2005.  Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου του 2009 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Χορηγός του έργου υπήρξε η οικογένεια του Μιχάλη Σέρβου.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και με το έτερο έργο του γλύπτη που βρίσκεται στην πόλη (Αλέξανδρος και Ολυμπιάδα) το αποτέλεσμα δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε τον χορηγό, ούτε την πόλη και κυρίως ούτε το τιμώμενο πρόσωπο. Σίγουρα, ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες της αρχαιότητας άξιζε καλύτερης τύχης.

Ο Πύρρος αναπαρίσταται με πολεμική ενδυμασία. Φοράει περικεφαλαία, θώρακα, πανοπλία ενώ το αριστερό του χέρι είναι ακουμπισμένο πάνω στην ασπίδα του. Το δεξί του χέρι είναι υψωμένο και δείχνει με το δάκτυλο του προς τη Δύση. Έτσι λοιπόν ο Αλέξανδρος δείχνει στην Ανατολή και ο Πύρρος στη Δύση. Μάλιστα, πολλές φορές η φωτογραφία του γλυπτού παραποιήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από ακραίες οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο Πύρρος χαιρετάει …φασιστικά (βλ. βιβλιογραφία). Από την άλλη, οργανώσεις του αντίθετου χώρου συχνά πραγματοποιούν εκδηλώσεις προκειμένου να αφαιρεθεί το άγαλμα.

Πάνω στην ασπίδα υπάρχει ανάγλυφη αναπαράσταση ενός ταύρου και περιμετρικά αυτού τα λόγια:

ΑΠΕΙ
ΡΩΤΑΝ

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

"ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ"
ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ (318 - 272 Π.Χ.)

"ΟΛΒΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΗΣ ΕΣΧΕ ΜΑΘΗΣΙΝ"

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ ΠΡΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΑΣ:
"ΔΙ ΥΜΑΣ ΑΕΤΟΣ ΕΙΜΙ: ΠΩΣ ΓΑΡ ΟΥ ΜΕΛΛΩ,
ΤΟΟΙΣ ΥΜΕΤΕΡΟΙΣ ΟΠΛΟΙΣ ΩΣΠΕΡ ΩΚΥΠΤΕΡΟΙΣ
ΕΠΑΙΡΟΜΕΝΟΣ;"
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ, ΠΥΡΡΟΣ Ι

ΔΩΡΕΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΡΒΟΥ
ΕΚ ΣΩΠΙΚΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΡΒΟΥ
(ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΔΩΔΩΝΑΙΟΥ)
WWW.HELLENES.COM/PYRRHUS
21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007
ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ,ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ημερομηνία αποκαλυπτηρίων είναι λανθασμένη μιας και όπως βεβαιώνει η επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής αλλά και το οπτικό υλικό, τούτα πραγματοποιήθηκαν το 2009. Θεωρώ ότι ο Πύρρος έχει θέσει στην υπαίθρια γλυπτική των Ιωαννίνων, για καθαρά ιστορικούς λόγους. Ο ανδριάντας όμως που κατασκευάστηκε για να καλύψει αυτήν την ανάγκη είναι πολύ κακής αισθητικής ποιότητας και μάλλον προσβάλλει παρά τιμά τον σημαντικό αυτόν γόνο τη ηπειρώτικης γης. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009
  2. Foundation of Hellenism of America, Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Πύρρου, 21.02.2009
  3. Ο Πύρρος πάει να γίνει ο Τρούμαν των Ιωαννίνων, Ι. Νικολόπουλος, ΤΟ ΒΗΜΑ, 17.05.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.