Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Το γλυπτό "Έλληνας Πολεμιστής" στην πλατεία Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Φτάνοντας στην πλατεία Χαριλάου της Θεσσαλονίκης το μάτι του επισκέπτη πέφτει κατευθείαν πάνω στο γλυπτό που βρίσκεται τοποθετημένο ακριβώς στο μέσο της. Πρόκειται για τον "Έλληνα Πολεμιστή" του Γεωργιανού γλύπτη Δαβίδ Σιχαρουλίτζε. Τόσο οι μαθητές του 14ου Γυμνασίου (το έργο τους στάθηκε πολύτιμος βιβλιογραφικός οδηγός στην περιήγηση ανά τη Θεσσαλονίκη) όσο και η Συραγώ Τσιάρα βάφουν το μνημείο με τα πλέον μελανά κριτικά χρώματα. 

Πράγματι, ο "Έλληνας Πολεμιστής" είναι τελείως έξω από το ελληνικό μέτρο. Υπερβολικά μυώδης θυμίζοντας τους αφύσικους αθλητές του body - building, με σχεδόν ανύπαρκτες αναλογίες και καμία απολύτως ισορροπία. Ο καλλιτέχνης φαντάστηκε τον πολεμιστή την ώρα που πέφτει χτυπημένος στο έδαφος η θέση όμως της ασπίδας ανάμεσα στο χέρι του και πίσω από την πλάτη του δημιουργεί ένα ακαλαίσθητο παράδοξο. Είναι σίγουρα ένα από τα χαμηλότερης αισθητικής υπαίθρια γλυπτά που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη.

Πάνω στο βάθρο υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ - ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
"ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"
ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.