Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Το γλυπτό "Παιδί που Σφυρίζει" στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης

Η πλατεία Ναυαρίνου είναι μια από τις πλέον φημισμένες πλατείες της Θεσσαλονίκης. Τόπος συγκέντρωσης ανήσυχων ανθρώπων, με βιβλιοπωλεία όπως η "Βιβλιοβάρδια" και ο "Μαλλιάρης", με καφέ και πλανόδιους πωλητές ανάμεσα από τα ερείπια του ανακτόρου του Γαλέριου, έχει τραγουδηθεί από τους τροβαδούρους (Ζερβουδάκης - Πλατεία Ναυαρίνου) αλλά και επικριθεί για τις διάφορες παραβατικές πράξεις που συχνά λαμβάνουν χώρα στα πεζοδρόμια της.

Στο κέντρο αυτής της πλατείας βρίσκεται ένα συντριβάνι στο κέντρο του οποίου είναι τοποθετημένο το γλυπτό "Παιδί που Σφυρίζει" του γλύπτη Νικόλα. Τοποθετήθηκε το 1968. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή η οποία απεικονίζει ένα νεαρό, γυμνό αγόρι το οποίο έχει τα χέρια στη μέση του. Νερού κυλάει από το στόμα και τα γεννητικά του όργανα.

Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στα Τρίκαλα ανακάλυψα πως υπάρχει αντίγραφο του γλυπτού στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με τη μόνη διαφορά ότι εκεί οι ντόπιοι αποκαλούν το γλυπτό "ο Νικολάκης".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.