Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η αναθηματική πλάκα του αγίου Γεωργίου στα Ιωάννινα

Ο νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας άγιος Γεώργιος ο εξ' Ιωαννίνοις γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα σε ένα χωριό της περιοχής των Γρεβενών το οποίο σήμερα φέρει το όνομα του (Άγιος Γεώργιος Γρεβενών). Οι πηγές αναφέρουν πως εργαζόταν στην υπηρεσία των Οθωμανών στα Ιωάννινα. Εκεί παντρεύτηκε με χριστιανικό γάμο τη γυναίκα του (επίσης χριστιανή) και μετέπειτα βάφτισε χριστιανό και το παιδί του. Κάποιος Οθωμανός χότζας τον κατηγόρησε πως ενώ είχε ασπαστεί τον μωαμεθανισμό, αλλαξοπίστησε και πάλι, παντρεύτηκε με χριστιανικό γάμο και βάφτισε το παιδί του. Ο Γεώργιος επέμεινε στο χριστιανικό των πεποιθήσεων του, κατηγορήθηκε για προσβολή της μωαμεθανικής πίστης και εν τέλει εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού το 1838. 

Η πύλη του κάστρου τω Ιωαννίνων μπροστά από την οποία κρεμάστηκε ο Γεώργιος σήμερα φέρει το όνομα του (Πύλη Αγίου Γεωργίου). Εκεί υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι καθώς και χώρος για να ανάβουν οι χριστιανοί κεριά και να προσεύχονται. Πίσω από το εκκλησάκι και πάνω στον τοίχο του κάστρου βρίσκονται εντοιχισμένες δυο πλάκες. Στη μια απεικονίζεται η μορφή του Γεώργιου ο οποίος φοράει φουστανέλα και κρατάει ένα σταυρό στο χέρι του. Αριστερά της μορφής αναγράφονται τα λόγια:

ΠΛΑΤΕΙΑ
ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην έτερη πλάκα αναγράφονται τα λόγια:

ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΘΩΝ ΠΙΣΤΕΩΣ ΥΠΕΡ
ΑΓΧΟΝΗΝ ΔΕΧΘΕΙΣ ΤΟΔΕ ΤΟΠΟ
ΝΕΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΙΠΕΝ ΓΑΙΑΝ
ΕΤΩ ΣΩΤΗΡΙΩ αωλη
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ιζ΄

Τα λείψανα του Γεώργιου φυλάσσονται στον προς τιμήν του ναό της πόλης που βρίσκεται στην πλατεία Πάργας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.