Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Μιχαήλ Τοσίτσα στα Ιωάννινα

Ο Μιχαήλ Τοσίτσας γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας το 1885 και έζησε όλη τη διάρκεια της ζωής του μακριά από την ελληνική πατρίδα. Υπήρξε κι αυτός ένα από τους πολλούς Ηπειρώτες ευεργέτες. Οι ευεργεσίες του αφορούν κυρίως την ιδιαίτερη πατρίδα του το Μέτσοβο αλλά και τον ευρύτερο νομό των Ιωαννίνων. Ένα από τα έργα που δημιουργήθηκαν από τα κληροδοτήματα του ήταν και η Φοιτητική Εστία Τοσίτσα στην Αθήνα η οποία πρόσφερε στέγη σε φοιτητές με καταγωγή από τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων αυτής της Εστίας ανέλαβε το 2010 την πρωτοβουλία να στήσει τη προτομή του Μιχαήλ Τοσίτσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Την κατασκευή ανέλαβε ο Γιαννιώτης γλύπτης Δημήτρης Φωτίου ενώ τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου (μέρα μνήμης για τους Εθνικούς Ευεργέτες) του 2010. 

Η προτομή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Ο Τοσίτσας αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Έχει φαλάκρα και φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Πάνω στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΙΧΑΗΛ Α. ΤΟΣΙΤΣΑΣ
ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
1885 - 1950

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Δ. ΦΩΤΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.