Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το ψηφιδωτό "Το Βήμα του Μακεδόνα" στη Θεσσαλονίκη

Στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της ΧΑΝΘ από το πάνω μέρος της οδού Τσιμισκή, βρίσκεται τοποθετημένο το ψηφιδωτό του Βαγγέλη Γαληνού με τίτλο "Το Βήμα του Μακεδόνα". Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί πολύχρωμες ψηφίδες κυρίως χρώματος μπλε και καφέ για να αναπαραστήσει τον ουρανό και τη γη της πόλης. Μέσα από τον ουρανό ξεπροβάλλει ένας χρυσαφένιος ήλιος και η μορφή ενός αγγέλου με επίσης χρυσό φωτοστέφανο στο κεφάλι.

Το έργο κατασκευάστηκε το 1986 και δωρήθηκε από τον καλλιτέχνη στο Δήμο της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο των 2.300 χρόνων από την ίδρυση της πόλης. Σχετική μεταλλική πλάκα που βρίσκεται εντοιχισμένη πάνω το έργο μας ενημερώνει:

ΓΑΛΗΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΨΗΦΙΔΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΩΡΕΑ
ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ
2300 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1986
Δ/ΝΣΗ: Π. ΛΕΒΑΝΤΗ 4 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
ΤΗΛ: 436185

Ο Γαληνός και σε αυτό το ψηφιδωτό δεν ξεφεύγει από τη χριστιανική θεματολογία. Η παράθεση της διευθύνσεως και του τηλεφώνου του αποτελεί μια μόνιμη διαφήμιση σε δημόσιο μάλιστα χώρο που δικαιολογεί την ιδέα της "δωρεάς".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.