Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου στα Ιωάννινα

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος υπήρξε αξιωματικός του ελληνικού στρατού ο οποίος διακρίθηκε στις μάχες εναντίον τον Ιταλών εισβολέων κατά τον ελληνο - ιταλικό πόλεμο του 1940 - 41. Γεννήθηκε στην Ευρυτανία και συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στον ελληνο - ιταλικό πόλεμο ήταν διοικητής της 8ης Μεραρχίας και έχοντας το στρατηγείο του στο Καλπάκι συντέλεσε στην επιτυχή αναστολή της ιταλικής επίθεσης. Η πολεμική του δόξα και αρετή σκιάστηκε από την συμμετοχή του στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου (ως υπουργός εργασίας).

Η προτομή του βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο πάρκο του Ωρολογίου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή η οποία κατασκευάστηκε το 1969 από τον γλύπτη Πέτρο Μωραΐτη. Ο Κατσιμήτρος αναπαρίσταται με στρατιωτική στολή. Έχει μουστάκι ενώ στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ VIII ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ
1940 - 41

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.