Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ο ανδριάντας του Ναπολέοντα Ζέρβα στην Άρτα

O ανδριάντας το αρχηγού το ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα βρίσκεται σε πλατεία επί της περιφερειακής οδού στην ανατολική πλευρά της πόλης της Άρτας. 

Πρόκειται για μια κατασκευή μνημειακών διαστάσεων. Ο ορειχάλκινος ανδριάντας είναι τοποθετημένος πάω σε βάθρο περίπου τεσσάρων μέτρων. Ο Ζέρβας αναπαρίσταται με στρατιωτική στολή. Έχει μουστάκι και πυκνό μούσι. Έχει περασμένο το δεξί του χέρι στην τσέπη του χιτωνίου του ενώ το δεξί είναι υψωμένο οριζοντίως στον αέρα δείχνοντας στο βάθος του ορίζοντα. Πάνω στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΖΕΡΒΑΣ
ΝΑΠΟΛΕΩΝ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
1891 - 1957
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
ΕΔΕΣ - ΕΟΕΑ
1941 - 1945

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΡΑΝΩ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΑΡΤΗΣ ΛOΙΠΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ
ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΝEΡ
ΓΗΘΕΝΤΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΑΡΤΗΣ
ΕΠΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΝ ΕΤΕΣΙ 1967 - 1969

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο έρανος διενεργήθηκε κατά τα έτη 1967 - 1969. Την κατασκευή του έργου το οποίο εν τέλει τοποθετήθηκε το 1969 ανέλαβε ο γλύπτης Ιάσων Παπαδημητρίου. Πίσω από τον ανδριάντα υπάρχουν περιμετρικά της πλατείας πέντε στήλες. Πάνω σε αυτές τις στήλες υπάρχουν εντοιχισμένα ορειχάλκινα ανάγλυφα τα οποία μνημονεύουν τις μάχες που έδωσε ο Ζέρβας κατά την εθνική αντίσταση. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.