Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Το γλυπτό "Εύζωνας" στην Άρτα

Στην δυτική είσοδο της Άρτας και πάνω σε διαχωριστική νησίδα μεταξύ της περιφερειακής οδού και της οδού Αλ. Ζάρα (τριακόσια μέτρα ανατολικά του περίφημου γεφυριού της πόλης) βρίσκεται τοποθετημένο το γλυπτό προς τιμήν του Έλληνα Εύζωνα πολεμιστή. Στους κατοίκους της πόλης είναι γνωστό ως "ο Εύζωνας".

Πρόκειται για έναν ορειχάλκινο ανδριάντα ο οποίος κατασκευάστηκε το 1966 από τον γλύπτη Λευτέρη Βαλάκα. Ο Εύζωνας αποδίδεται την ώρα της μάχης. Φοράει τσαρούχια, φουστανέλα, χιτώνιο και το καπέλο με την χαρακτηριστική φούντα. Στην πλάτη του φοράει σάκο εκστρατείας. Στα δυο του χέρα κρατά το τουφέκι του και εφ' όπλου λόγχη με το αριστερό πόδι προτεταμένο είναι έτοιμος να ορμήσει προς τα εμπρός. Το γλυπτό εδράζεται πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο ενώ γύρω από αυτό έχον τοποθετηθεί πέτρες και μικροί βράχοι. 

Πάνω στη βάση του γλυπτού εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

Λ. ΒΑΛΑΚΑΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ

Ακριβώς από κάτω σε εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα αναγράφονται τα λόγια:

ΧΥΤΕΥΣΙΣ 301 Ε.Β.
ΔΕΚ. 1968

Εδώ μνημονεύεται το 301 στρατιωτικό εργοστάσιο βάσεως. Ο Παπασταύρος δίνει ως έτος κατασκευής το 1966. Προφανώς τότε κατασκευάστηκε το πρόπλασμα, τον Δεκέμβρη του 1968 έγινε η χύτευση σε χαλκό και τοποθετήθηκε αργότερα. Τον Παπασταύρο επιβεβαιώνει και η επίσημη ιστοσελίδα του γλύπτη η οποία αναφέρει πως το Βαλάκας κατασκεύασε το έργο όντας στρατιώτης κατά τα έτη 1965 - 1967. Μάλιστα, η επίσημη ονομασία του έργο καταγράφεται ως "Ο Τσολιάς του 17΄" (βλ. βιβλιογραφία).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.