Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η ανάγλυφη προτομή του Lawrence Durrel στην Κέρκυρα

Ο Lawrence Durrel γεννήθηκε στις  - υπό βρετανική κατοχή - μακρινές Ινδίες το 1912. Στην Ινδία έμαθε τα πρώτα του γράμματα προτού η οικογένεια του τον στείλει στην Αγγλία για περαιτέρω σπουδές. Ο Durrel ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τον αγγλικό τρόπο ζωής και την την αγγλική κουλτούρα (την αποκαλούσε "English Death" δηλαδή αγγλικός θάνατος) και το 1935 μετακόμισε μαζί με την πρώτη του γυναίκα, την μητέρα του και τον μικρό αδερφό του Gerald στο νησί της Κέρκυρας. Ο Durrel από εκεί και πέρα έζησε μια μποέμικη ζωή η οποία περιελάμβανε μετακινήσεις σε διάφορα μέρη της Μεσογείου όπως η Αίγυπτος και η Ρόδος. Σήμερα, παραμένει ζωντανή η μνήμη του κυρίως χάρη στη συγγραφική του ιδιότητα η οποία περιλαμβάνει ποίηση, μυθιστορήματα, ταξιωδιωτική λογοτεχνία κ.α.


Η πόλη της Κέρκυρας τίμησε τον διάσημο κάτοικο της στήνοντας την ανάγλυφη προτομή του στο Μποσκέτο. Πρόκειται για μια δημιουργία κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Ο Lawrence Durrel αναπαρίσταται σε μέση ηλικία φορώντας παλτό, πουλόβερ και σκούφο στο κεφάλι. Κάτω από την προτομή υπάρχει μεταλλική πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:


LAWRENCE DURREL 1912 - 1990
Greece is the country that offers you the discovery of yourslf...
H Ελλάδα σου προσφέρει την δυνατότητα να ανακαλύψεις τον εαυτό σου...

ΔΩΡΕΑ ΟΜΙΛΟΥ LOUIS - DONATED BY LOUIS GROUP

Όπως διαβάζουμε σε Δελτίο Τύπου του Ομίλου Louis Group με ημερομηνία 18.09.2008 (βλ. πηγές) το έργο φιλοτέχνησε η Κερκυραία γλύπτρια Εύα Καρύδη ενώ τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν παρουσία των τοπικών αρχών στις 14 Σεπτεμβρίου του 2008.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Βιογραφία του Lawrence Durrel, Wikipedia
  2. Δελτίο Τύπου Ομίλου Louis Group, 18.09.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.