Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η προτομή του Νίκου Σβορώνου στη Λευκάδα

Ο Νίκος Σβορώνος γεννήθηκε το 1911 στη Λευκάδα. Πολέμησε στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου κατά την διάρκεια του ελληνο - ιταλικού πολέμου και μετέπειτα εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Είχε ενεργό συμμετοχή στη μάχη των Δεκεμβριανών στην Αθήνα ως στρατιωτικός διοικητής των περιοχών Βύρωνα και Καισαριανής. Μετά την ήττα, υποχώρησε προς την ενδοχώρα. Τον Δεκέμβρη του 1945 ήταν ένας από τους πολλούς Έλληνες επιστήμονες που με ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης ανέβηκαν στο πλοίο "Ματαρόα" με κατεύθυνση την Γαλλία. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 έλαβε την γαλλική. Με την πτώση της χούντας, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Πέθανε το 1989 στην Αθήνα.

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο ακριβώς μπροστά από την Βιβλιοθήκη της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα έργο φυσικού μεγέθους, κατασκευασμένο από ορείχαλκο, δημιουργία του γλύπτη Μέμου Μακρή. Ο Σβορώνος αποδίδεται σε μέση ηλικία με φαλάκρα και ελάχιστα μαλλιά στο πίσω μέρος της κεφαλής. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ

ενώ στα πλαϊνά του βάθρου αναγράφονται τα παρακάτω:

"ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΝΗΣΙΟ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ"

ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
ΛΕΥΚΑΔΑ 1911 - ΑΘΗΝΑ 1989

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ
ΣΕ ΑΙΩΝΙΑ ΜΝΗΜΗ

ΓΛΥΠΤΗΣ
ΜΕΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.