Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η προτομή του Ιωάννη Βαλαωρίτη στη Λευκάδα

Ο Ιωάννης Βαλαωρίτης ήταν γιος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Γεννήθηκε στο νησί Μαδουρή της Λευκάδας - το οποίο ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας του - στις 17 Ιουνίου του 1855. Τα πρώτα του γράμματα τα μαθαίνει στη Λευκάδα ενώ το 1869 μεταβαίνει στην Κέρκυρα για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του. Το 1862 εγγράφεται στη Νομική Σχολή των Αθηνών από την οποία και αποφοιτά τέσσερα χρόνια μετά. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και εμπλέκεται ενεργά με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το 1895 εκλέγεται ομόφωνα Υποδιοικητής της ενώ από το 1911 έως το 1914 θα υπηρετήσει την Ε.Τ.Ε από το ύπατο αξίωμα, αυτό του προέδρου (ο πέμπτος χρονολογικά). Πέθανε το 1914 όταν το κότερο στο οποίο επέβαινε διεμβολίστηκε από το ατμόπλοιο που εκτελούσε το δρομολόγιο Σαλαμίνα - Πειραιάς. Μεταξύ άλλων ο Βαλαωρίτης έγραψε και το έργο "Ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος".

Η προτομή του βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη της Λευκάδας. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργου αγνώστου γλύπτη. Ο Βαλαωρίτης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Έχει φαλάκρα με ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής καθώς και μακρύ, πυκνό μούσι. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του μαρμάρινου βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ 
ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ
1855 - 1914

Στη σελίδα της Εταιρείας Λευκαδικών μελετών αναφέρεται πως η προτομή στήθηκε το 2000 (χωρίς η Εταιρεία να είναι χορηγός του έργου).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

4 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια γιά τό ωραίο καί πρωτότυπο ιστολόγιό σας . Βάζω έναν σύνδεσμο όπου υπάρχει μιά ανάρτηση μέ θέμα τήν περιγραφή τής ίστορίας μέ βάση τά αγάλματα πού υπάρχουν γύρω από τό πανεπιστήμιο . Πιστεύω ότι θά σάς ενδιαφέρει .
    Γιώργος -Λευκάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://giorgos-dozas33.blogspot.gr/2013/06/30_23.html#comment-form

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συγνώμη , αλλά επειδή νομίζω ότι έγραψα λάθος διεύθυνση βάζω καί αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Μάλλον εννοείτε τα γλυπτά που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών από ότι βλέπω στο ιστολόγιο σας! Γι' αυτά όπως και για εκείνα που βρίσκονται στην Βιβλιοθήκη και στην Ακαδημία καθώς στο διπλανό Πνευματικό Κέντρο μπορείτε να τα βρείτε στον κατάλογο των μνημείων εδώ

      http://odosell.blogspot.gr/2013/08/blog-post_2407.html

      Διαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.