Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η προτομή του Λευκάδιου Χερν στη Λευκάδα

Ο Κοϊζούμι Γιακούμο (小泉八雲) ή γνωστότερος στα ελληνικά με το όνομα Λευκάδιος Χερν, υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου. Γεννήθηκε το 1850 στο νησί της Λευκάδας και πέθανε στο Τόκιο της Ιαπωνίας το 1904. Είχε ιρλανδο - ελληνική καταγωγή με πατέρα Ιρλανδό χειρούργο που υπηρετούσε στα βρετανικά στρατεύματα κατοχής των Ιονίων νήσων και μητέρα Ελληνίδα από τα Κύθηρα.

Έζησε μια κοσμοπολίτικη ζωή η οποία περιελάμβανε εκτός από τη διαμονή στην Ελλάδα και άλλους σταθμούς όπως η Ιρλανδία, η Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α. και βεβαίως η Ιαπωνία η οποία ήταν ο τελικός προορισμός του και ο τόπος με τον οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του. Το 1890 απέκτησε μια θέση καθηγητή στο στην πόλη Ματσούε της δυτικής Ιαπωνίας και από το 1896 άρχισε να διδάσκει Αγγλική λογοτεχνία στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1903. Στην διάρκεια παραμονής του στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου έγραψε μια σειρά από βιβλία τα οποία πραγματοποίησαν ιδιαίτερη εντύπωση στους Δυτικούς μιας και έδιναν μια εικόνα της Ιαπωνίας άγνωστη μέχρι τότε στον έξω κόσμο. Τα σημαντικότερα από τα έργα του είναι: 

  • Glimpses of Unfamiliar Japan (Ματιές στην άγνωστη Ιαπωνία)
  • A Japanese Miscellany (Ιαπωνικά ανάλεκτα)
  • Kokoro: Hints and Echoes of Japanese Inner Life (Κοκορό : Παρατηρήσεις και αντηχήσεις της ενδότερης ιαπωνικής ζωής)
  • Japan and the Japanese (Η Ιαπωνία και οι Ιάπωνες)
  • In Ghostly Japan (Στην Ιαπωνία των φαντασμάτων)
  • Japan: An Attempt at Interpretation (Ιαπωνία : Μια προσπάθεια ερμηνείας)
Η Λευκάδα τίμησε τον Λευκάδιο Χερν (ο οποίος όπως προανέφερα γεννήθηκε στα χώματα της) στήνοντας την προτομή του στο Μποσκέτο, στην είσοδο της πόλης. Η προτομή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Ο λογοτέχνης αναπαρίσταται σε ώριμη ηλικία έχοντας κοντά μαλλιά και μεγάλο μουστάκι. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του πέτρινου βάθρου υπάρχουν δυο εντοιχισμένες πλάκες, η πρώτη μεταλλική και η δεύτερη μαρμάρινη. Στην πρώτη πλάκα (η οποία τοποθετήθηκε μεταγενέστερα) αναγράφονται τα λόγια:

ΣΤΟ ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ
(KOISUMI YAKUMO)
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΠΟΥ ΔΙΕΔΩΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ
ΣΗΜΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΈΘΝΟΥΣ
ΈΤΟΥΣ 1932 2592ου   ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Η ΕΛΛΗΝΟ - ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ
ΚΑΙ Η ΈΝΩΣΗ YAKUMO ΣΤΟ MATSUE

η επιγραφή ανακατασκευάστηκε από τον 
ΕΛΛΗΝΟ - ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1984

ενώ στην μαρμάρινη επιγραφή (η οποία είναι και η αρχική) είναι χαραγμένα τα παρακάτω

Ο ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 
ΕΛΛΗΝΟΪΑΠΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΕΚΑ
ΤΩ ΜΕΓΑΛΩ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙ
ΛΕΥΚΑΔΙΩ ΧΕΡΝ
1850 - 1904
ΤΗΝΔΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΑΝΕΘΗΚΕ 
ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΛΕΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
ΜΗΝΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΩ 1933

Ο Αθανάσιος Χρήστου στο έργο του αναφέρει ως έτος κατασκευής το 1932 πάντως σίγουρα δεχόμαστε ως αργότερο το 1933, έτος τοποθέτησης της μαρμάρινης πλάκας. Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη (τα αρχικά ΘΒ) την οποία δεν μπόρεσα να αποκρυπτογραφήσω ακόμα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.