Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η προτομή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στη Λευκάδα

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης γεννήθηκε το 1824 στη Λευκάδα. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο νησί καθώς και σε αυτό της γειτονικής Κέρκυρας. Αφού ενηλικιώθηκε έφυγε για νομικές σπουδές στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία) ωστόσο το επάγγελμα του δικηγόρου δεν το εξάσκησε ποτέ. Αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην ποίηση γράφοντας στίχους εμπνευσμένους από την ελληνική επανάσταση του 1821 καθώς και αλυτρωτικά ποιήματα με αναφορές στον υπόδουλο ελληνισμό. Ασχολήθηκε επίσης και με την πολιτική ως βουλευτής της Ιόνιας Πολιτείας. Πέθανε το 1879 στη Λευκάδα.

Η προτομή του βρίσκεται στο δημοτικό κήπο της πόλης, αυτόν που οι ντόπιοι αποκαλούν μποσκέτο. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή υπερφυσικών διαστάσεων. Ο Βαλαωρίτης αναπαρίσταται ηρωποιημένος φορώντας ευρωπαϊκή ενδυμασία και έχοντας το χαρακτηριστικό του μούσι καθώς και πυκνά, σπαστά μαλλιά. Η προτομή εδράζεται πάνω σε βάθρο κατασκευασμένο από σωρό πετρών, ύψους περίπου δυο μέτρων. Πάνω στο βάθρο υπάρχουν δυο εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένα τα παρακάτω:

(στην πρώτη)

ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΠΟΙΗΤΗΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΝ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΝ 
Η ΛΕΥΚΑΣ ΣΕΜΝΥΝΟΜΕΝΗ

(στην δεύτερη)

Η προς την πατρίδα αγάπη μου

Δεν είναι διαβαταρικο πουλί που για μια μέρα
σχίζει τα νέφη και περνά γοργό σαν τον αγέρα
ούτε κισσός, π' αναίσθητος την πέτρα περιπλέκει
ούτ' αστραπή, που σβήνεται χωρίς αστροπελέκι
δεν είναι νεκροθάλασσα, βοή χωρίς σεισμό,
νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό.  

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη του Αθηναίου καθώς και την ημερομηνία 1924 που αντιστοιχεί στο έτος κατασκευής:

Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ
ΓΛΥΠΤΗ
1924

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 7 Ιουνίου του 1925.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.