Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η προτομή του Κώστα Γαμβέτα στη Λίμνη Ευβοίας

Ο Κώστας Γαμβέτας γεννήθηκε το 1909 στη Λίμνη της Εύβοιας. Σύμφωνα με σύντομο βιογραφικό που παρατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ριζοσπάστη ο Γαμβέτας οργανώθηκε ως φοιτητής στην ΟΚΝΕ και λόγω της δράσης του πέρασε από μια σειρά φυλακίσεων στην Αίγινα, στην Κέρκυρα, στον Αη - Στράτη και στην Ακροναυπλία. Με την έκρηξη του ΕΑΜικού κινήματος, τοποθετήθηκε γραμματέας του Γραφείου Θεσσαλίας του ΚΚΕ και έπειτα γραμματέας του αντίστοιχου γραφείου στη Πελοπόννησο. Συνελήφθη στην Πάτρα το 1943 και εκτελέστηκε από τους κατακτητές στις 23 Φεβρουαρίου του 1944.

Η προτομή του βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λίμνης πλάι σε αυτή του συναγωνιστή του Κώστα Γυφτοδήμου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή έργο του γλύπτη Γιώργου Καραχάλιου. Ο Γαμβέτας αποδίδεται σε νεαρή ηλικία με πυκνά, φουντωτά μαλλιά. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΚΩΣΤΑΣ Ν.
ΓΑΜΒΕΤΑΣ
(ΝΙΚΟΣ ΨΗΛΟΣ)

1908 - 1944
ΗΡΩΑΣ
ΤΗΣ 
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή η επωνυμία του γλύπτη:

ΓΛΥΠΤΗΣ
Γ. Α. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Την υπογραφή του γλύπτη την εντοπίζουμε επίσης εγχάρακτη πάνω στην προτομή

Γ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ριζοσπάστης (φύλλο Τρίτης 29 Δεκεμβρη 1998) τα αποκαλυπτήρια τόσο της προτομή του Γαμβέτα όσο και αυτής του Γυφτόδημου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου του 1998.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.