Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Το πέτρινο γεφύρι του καπετάν Αρκούδα στο Ζαγόρι

Καθώς διασχίζουμε τον κύριο οδικό άξονα του Ζαγορίου με κατεύθυνση βορειοανατολική συναντούμε στο αριστερό μας χέρι πεντακόσια μέτρα μετά τη διασταύρωση που οδηγεί στο Δίλοφο το γεφύρι του καπετάν Αρκούδα.

Πρόκειται για ένα μικρό, μονότοξο, πέτρινο γεφύρι. Έχει άνοιγμα 9,50 μέτρων, ύψος 4 μέτρων και πλάτος 2, 60 μέτρων. Είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από πέτρα ενώ στο κυρίως καλντερίμι απλώνονται οριζόντιοι λίθοι (οι ειδικοί τις ονομάζουν "ούβιες") ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ως έτος κατασκευής αναφέρεται το 1806. Την χορηγία είχε αναλάβει ο Εβραίος Σολομών Ματσίλης από τα Ιωάννινα γι' αυτό και αρχικά ήταν γνωστό ως γεφύρι του Εβραίου. Εδώ δολοφονήθηκε το 1906, Αυγούστου 6 ο Σαμαρινιώτης οπλαρχηγός καπετάν Αρκούδας από τον Οθωμανικό στρατό οπότε έκτοτε έλαβε την ονομασία "γεφύρι του καπετάν Αρκούδα". 

Ο ποταμός που περνάει από κάτω είναι ο Ξηροπόταμος ο οποίος είναι παραπόταμος του Βοϊδομάτη. Το γεφύρι βρίσκεται σε καλή κατάσταση αν και χορταριασμένο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.