Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Το πέτρινο γεφύρι Καλογερικό στο Ζαγόρι

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια της ελληνικής πατρίδας είναι το επονομαζόμενο Καλογερικό γεφύρι. Τούτο το πέτρινο αρχιτεκτονικό κόσμημα βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κουκούλι και Κήποι με την απόσταση που το χωρίζει από τον δεύτερο να είναι περίπου 500 μέτρα.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό τρίτοξο πέτρινο γεφύρι. Αρχικά ήταν ξύλινο και το 1814 ο καλόγερος Σεραφείμ από το γειτονικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Βίτσας το μετέτρεψε σε πέτρινο με κόστος 20.000 γρόσια. Έτσι το γεφύρι πήρε την ονομασία "Καλογερικό". Το 1865 επισκευάστηκε από τους αφούς Αλέξη και Αντρέα Πλακίδα από το Κουκούλι γι' αυτό συχνά φέρει και την ονομασία "Γεφύρι του Πλακίδα".

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το πρώτο τόξο έχει άνοιγμα 15μ, ύψος 6,7μ, πλάτος 3 μ, το μεσαίο τόξο έχει άνοιγμα 13,5μ, ύψος 6μ και πλάτος 3μ ενώ το τελευταίο τόξο έχει άνοιγμα 11,2μ, ύψος 4.8μ. και πλάτος 3μ. Η βιβλιογραφία αναφέρει πως υπάρχουν δυο πέτρες  - μια μαύρη και μια άσπρη - στις οποίες αναγράφονται οι ημερομηνίες ανακατασκευής. Τούτες τις πέτρες δεν μπόρεσα να τις εντοπίσω. Ο ποταμός που περνάει από κάτω είναι ο Βοϊδομάτης και το σκηνικό ιδιαίτερα την άνοιξη με το λιώσιμο των πάγων είναι άκρως συναρπαστικό.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.